Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС засуджують спроби сепаратистів загострити ситуацію на Донбасі


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України засуджує чергові спроби проросійських бойовиків загострити ситуацію на Донбасі.

«Лише впродовж доби 17 січня бойовиками здійснено 48 обстрілів позицій сил АТО та цивільних об’єктів, 16 січня – 36, 15 січня – 40. При цьому, крім стрілецької зброї, ними застосовувались 82-міліметрові та 120-міліметрові міномети, гранатомети, зенітні установки та озброєння БМП. Особливо зухвалим актом став навмисний обстріл 16 січня автомобіля спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ», – мовиться у заяві міністерства.

У дипломатичному відомстві зауважують, що характер і обставини цих дій свідчать про їхню ретельну спланованість.

«Вони не лише підривають суть, логіку і послідовність Мінських домовленостей, але й нівелюють усі зусилля України та міжнародного співтовариства, спрямовані на відновлення миру і стабільності, фактично унеможливлюють реалізацію політичної частини мирного врегулювання», – наголошують у МЗС.

Від квітня 2014 року на частині територій Донецької і Луганської областей триває антитерористична операція. Низка населених пунктів Донбасу, зокрема Донецьк і Луганськ, наразі окуповані проросійськими бойовиками. За даними ООН, відтоді на Донбасі загинули понад 9 тисяч людей.

Конфлікт на Донбасі намагаються врегулювати шляхом політичних переговорів, зокрема, за допомогою Мінських угод.

Тристороння контактна група у Мінську 13 січня цього року заявила про чергову домовленість про припинення вогню у зоні бойових дій на сході України з 14 січня. Відтоді, однак, у зоні АТО сторони конфлікту вже неодноразово звинуватили одна одну в порушенні «режиму тиші».

Москва заявляє, що не має ніяких зобов’язань за Мінськими угодами, бо підписувала їх не як учасник, а як «гарант», і не має наміру виконувати цих домовленостей.

XS
SM
MD
LG