Доступність посилання

ТОП новини

Моґеріні: фокус на українських реформах не означає завершення тиску на Росію


Федеріка Моґеріні
Федеріка Моґеріні

Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Федеріка Моґеріні заявляє, що зосередження Євросоюзу на українських реформах не означає завершення тиску на Росію.

«Європейський союз чи не вперше настільки чітко та сфокусовано зосередився на питаннях реформ, що проводить Україна. Однак це не означає, що фокус зміщується з тиску на Росію на тиск на Україну», – сказала вона.

«Ми завжди казали та продовжуємо заявляти, що мінські угоди повинні бути повністю реалізовані обома сторонами. І, як ви добре знаєте, чітким сигналом того, що ми притримуємося цієї позиції, було рішення останньої Ради ЄС щодо продовження санкцій щодо Росії», – додала Моґеріні.

Водночас головний дипломат Євросоюзу зауважила, що ЄС «визнає надзвичайну і виняткову роботу, проведену українською владою за останні місяці».

«Однак хочемо впевнитися у тому, що цей процес буде сталим і продовжуватиметься далі», – заявила верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки.

Особливу увагу дипломати звернули на необхідність продовження реформи правової системи, держуправління, децентралізації. Реформи повинні продовжуватися, особливо з огляду на набрання чинності зоною вільної торгівлі між Україною та ЄС, кажуть вони.

Допомога Україні має здійснюватися більш скоординованими діями між ЄС та країнами-членами, додає Моґеріні.

Захід і Україна звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі і невиконанні Мінських угод. Москва ці звинувачення відкидає і також заявляє, що не має ніяких зобов’язань за Мінськими угодами, бо підписувала їх не як учасник, а як «гарант», і не має наміру виконувати цих домовленостей.

XS
SM
MD
LG