Доступність посилання

ТОП новини

Микольська: перший конвой з 8 українських машин відправився у Казахстан через Росію


©Shutterstock
©Shutterstock

Через територію Росії в Казахстан відправився перший конвой з 8 українських вантажівок. Про це повідомила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, торговий представник України Наталія Микольська.

«З 11 січня всі транзитні автомобілі пересилаються територією Білорусі… Сьогодні пішли перші вісім машин з конвоєм територією Росії. Ми стежимо за цим, щоб зрозуміти, чи можуть рухатися наші автомобілі далі і чи дійдуть вони до свого місця призначення і перетнуть кордон Росії із Казахстаном», – сказала вона.

За її словами, вартість конвою становить 350 доларів за одну машину, в конвої йде близько 7–8 українських машин.

Микольська зазначає, що Росія і далі перешкоджає експорту.

«У них є нова вимога: вони кажуть про те, що українські водії в наших автомобілях можуть заїжджати на територію Росії лише через прямі пункти пропуску, а не через пункти пропуску в Білорусі. Тобто, коли наші водії заїжджають в Білорусь, а далі хочуть в’їхати до Росії, вони отримують відмову з мотивацією російської сторони: наймайте російських водіїв», – додала вона.

Від 1 січня Росія запровадила на термін до 1 липня особливі заходи для транзиту через свою територію вантажів із України, але встановила, що вони стосуються транзиту тільки до Казахстану. Ці заходи запроваджені у зв’язку з одностороннім припиненням Росією чинності режиму вільної торгівлі в межах СНД щодо України.

Заходи передбачають, що такий транзит може здійснюватися тільки через територію Білорусі, через єдиний автомобільний контрольний пункт на білорусько-російському кордоні й через єдиний залізничний, а потім через два автомобільні й один залізничний контрольні пункти на російсько-казахстанському кордоні, причому вантажі мають бути запломбовані і перебувати під контролем російської системи супутникової навігації «Ґлонасс».

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України розкритикувало рішення Росії повністю зупинити транзит товарів через свою територію безпосередньо з України. Ця заборона є непрозорою, невиправданою й такою, що має дискримінаційний характер, а російська сторона таким чином порушила свої зобов’язання, зокрема, взяті в рамках Світової організації торгівлі та Договору про зону вільної торгівлі в межах СНД, наголосили в міністерстві.

XS
SM
MD
LG