Доступність посилання

ТОП новини

Родичі загиблих у збитому літаку Іл-76 дали свідчення в суді


У Павлоградському міськрайонному суді 20 січня родичі загиблих у збитому літаку Іл-76 українських військових дали свідчення у справі. Судове засідання тривало понад шість годин.

Загалом, за даними родичів, на суд приїхали рідні близько 20 загиблих військових, у руках вони тримали портрети своїх синів і чоловіків.

Матері й дружини розповідали суду про останні дзвінки від бійців з аеропорту Дніпропетровська, де вони готувались до вильоту.

За словами сестри одного із загиблих десантників Іляни Віскаліної, чимало родичів загиблих бійців 25-ї бригади давали свідчення крізь сльози.

«Пишаюсь силою, витримкою батьків давати свідчення, розказувати про своїх синів, чоловіків, перебуваючи в одному залі з генералом, що винний в загибелі їхніх рідних. Було море сліз потерпілих. Розкривались теми і Майдану, коли 25-ку посилали розганяти людей. І жахливі умови в наших військових частинах, і про знущання над солдатами, і про те, що родини самі забезпечували формою і т. д. свої синів, чоловіків», – зазначила Іляна Віскаліна.

Наступне засідання призначили на 28 січня, родичі загиблих продовжать давати свідчення.

За даними рідних загиблих військових, у цій справі близько 70 людей визнані потерпілими, це близькі родичі загиблих у літаку. Більшість родин подали до суду заяви на компенсацію моральних збитків.

17 грудня 2015 року в Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині розпочався судовий процес у справі про загибель 49 українських військовослужбовців у літаку Іл-76, збитому 14 червня 2014 року озброєними сепаратистами в аеропорту Луганська.

На лаві підсудних – одна особа, генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції. Його обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого частиною 3 статті 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу було уражено літак Іл-76МД. Він загорівся та впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. Усі загинули. Високопосадовцю Збройних сил України Віктору Назарову оголосили про підозру в недбалому ставленні до служби, наслідком чого стала загибель військових. Підсудний своєї провини не визнає.

XS
SM
MD
LG