Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську висунули три пропозиції щодо місцевих виборів у частині Донбасу – Сайдік


Мартін Сайдік, архівне фото
Мартін Сайдік, архівне фото

На засіданні політичної робочої підгрупи Тристоронньої контактної групи в білоруському Мінську обговорювала способи проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих частинах Донбасу, зокрема, роль у них засобів інформації, повідомив спеціальний представник ОБСЄ в Контактній групі Мартін Сайдік.

За його словами, неназваний експерт Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ виступив із трьома пропозиціями щодо місцевих виборів у частині Донбасу, але суті цих пропозицій він не згадав.

Крім того, додав австрійський дипломат, обговорювали й визначення територіальних одиниць у рамках підготовки до цих виборів.

Підгрупа з безпеки домовилася завершити розмінування 12 визначених раніше першочергових ділянок на Донбасі до 21 березня; також до цього дня мають завершити відновлення низки об’єктів життєзабезпечення в регіоні, сказав Сайдік.

Також українська сторона пообіцяла розглянути можливість відкрити на Луганщині пункт пропуску для гуманітарних вантажів, повідомив він.

За словами Сайдіка, Тристороння контактна група звернула увагу на погіршення останнім часом становища з безпекою на Донбасі, де постійно порушується режим припинення вогню.

Натомість не вдалося домовитися про обмін утримуваними: українська сторона далі продовжує переговори про це з донецькими й луганськими сепаратистами, сказав він.

Раніше в середу, 20 січня, речниця представника України у Тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарина Оліфер повідомила, що обмін заручників зірвали «представники окремих районів Донецької та Луганської областей», як дипломатично називають проросійських сепаратистів. Вона наголосила, що ті «в останній момент висунули абсолютно неприйнятні умови такого обміну».

Натомість представник сепаратистського угруповання «ЛНР» на переговорах у Мінську Владислав Дейнего звинуватив Київ у зриві обміну полоненими. За його словами, обидва угруповання, «ЛНР» і «ДНР», подали свої пропозиції «чітко», але Київ «вкотре відкинув їх».

Наступна зустріч Тристоронньої контактної групи запланована через тиждень, 27 січня.

Мартін Сайдік також коротко і ствердно відповів на запитання про те, чи вплинули на перебіг зустрічі Тристоронньої контактної групи нещодавні переговори стосовно врегулювання в Україні чільних представників США й Росії – раніше в середу державного секретаря США Джона Керрі і міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, а перед тим наприкінці минулого тижня помічника держсекретаря США Вікторії Нуланд, яка відповідає, зокрема, за Україну і Росію, і помічника президента Росії Владислава Суркова, якого називають «кремлівським куратором сепаратистів». Але ніяких дальших подробиць Сайдік не навів.

Із різкою заявою виступив у Мінську представник України, колишній президент Леонід Кучма, який наголосив, що сепаратисти не виконують рекомендацій Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

«Без припинення вогню і дотримання режиму тиші, без повноцінного відводу важких озброєнь і підтвердження цього відводу СММ ОБСЄ, без відновлення нашого контролю над українсько-російським кордоном неможливо говорити ні про вибори, ні про зміни в Конституції України, не кажучи вже про вирішення гуманітарних, економічних проблем і питань розмінування. Без виконання цих основоположних умов, забезпечення безпеки неможливо пройти відповідні процедури законодавчих змін у Верховній Раді», – наголосив Кучма, слова якого процитувала його речниця.

XS
SM
MD
LG