Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко і Байден у Давосі обговорили реалізацію Мінських угод


Президент України Петро Порошенко (праворуч) і віце-президент США Джозеф Байден (©Shutterstock)
Президент України Петро Порошенко (праворуч) і віце-президент США Джозеф Байден (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко у Давосі, де відбуваються щорічні збори Всесвітнього економічного форуму, провів зустріч із віце-президентом США Джозефом Байденом. Про це вночі 21 січня проінформував сайт голови української держави.

За цим повідомленням, зустріч тривала понад чотири години, в центрі уваги були питання безпеки.

«Ми дійшли спільного висновку, що альтернативи Мінському процесу не існує. Ми маємо повну підтримку Сполучених Штатів Америки щодо повної імплементації Мінського процесу, який має безпекову складову», – повідомив Петро Порошенко.

«Ми домовилися про скоординовані дії, які мають забезпечити припинення вогню, обстрілів, безперешкодний доступ представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до пунктів зберігання важкої зброї і до кордону. Домовились про координацію дій з активізації звільнення українських заручників», – додав президент України.

Також, за словами Порошенка, сторони скоординували дії з активізації політичного процесу, включаючи підготовку модальностей виборів на окупованій території відповідно до українського законодавства з широкою участю міжнародних спостерігачів.

Зустрічі Порошенка і Байдена у Давосі передували дискусії керівників зовнішньополітичних відомств США і Росії в іншому швейцарському місті – Цюріху.

Держсекретар США Джон Керрі та міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров обговорили, зокрема, шляхи прискорення виконання Мінських угод.

«Щодо України вони обговорили, яким чином прискорити повне виконання Мінських зобов’язань, в тому числі негайну необхідність відновлення режиму припинення вогню та повного доступу спостерігачів ОБСЄ (до всіх об’єктів на тимчасово окупованих територіях Донбасу)», – йдеться у заяві речника Держдепартаменту США Джона Кербі.

Захід і Україна звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі і невиконанні Мінських угод. Москва ці звинувачення відкидає і також заявляє, що не має ніяких зобов’язань за Мінськими угодами, бо підписувала їх не як учасник, а як «гарант», і не має наміру виконувати цих домовленостей.

XS
SM
MD
LG