Доступність посилання

ТОП новини

У Лондоні оприлюднять остаточний звіт про смерть Олександра Литвиненка


Олександр Литвиненко на прес-конференції в Лондоні, вересень 2004 року (архівне фото)
Олександр Литвиненко на прес-конференції в Лондоні, вересень 2004 року (архівне фото)

Британські слідчі органи 21 січня оприлюднять остаточну версію звіту про розслідування смерті колишнього співробітника ФСБ Росії Олександра Литвиненка, який помер у Лондоні в 2006 роцівід отруєння радіоактивним полонієм.

20 січня голова російської Федеральної служби контролю за обігом наркотиків Віктор Іванов спростував припущення про його можливу причетність до загибелі Литвиненка. У розмові з кореспондентом британської газети Guardian Іванов назвав британське розслідування політичним замовленням, а висновки слідства помилковими.

За однією з поширених версій, Литвиненко був убитий, оскільки знайшов докази зв’язків з організованою злочинністю близьких до російського президента Володимира Путіна чиновників, до числа яких входить Іванов.

У квітні 2015 року суд Лондона опублікував матеріали справи про вбивство Литвиненка, серед яких також і досьє на Віктора Іванова.

Олександр Литвиненко помер у віці 43 роки – через лічені дні після отруєння радіоактивним полонієм-210. Ця речовина містилася, найімовірніше, у випитій Литвиненком чашці чаю. Росіяни Андрій Луговий і Дмитро Ковтун, які мали зустріч із Литвиненком незадовго до його смерті, спростовують причетність до вбивства, але свідчити на території Великої Британії відмовилися.

XS
SM
MD
LG