Доступність посилання

ТОП новини

Речниця Камерона: висновки слідства у справі Литвиненка «надзвичайно тривожні»


Дейвід Камерон
Дейвід Камерон

Прем’єр-міністр Великобританії Дейвід Камерон вважає «надзвичайно тривожними» висновки, зроблені в опублікованій сьогодні доповіді про вбивство екс-офіцера ФСБ Росії Олександра Литвиненка, заявила його речниця.

«Висновок про те, що вбивство було санкціоноване на найвищому рівні російської держави, є надзвичайно тривожним», – сказала вона.

За словами представника британського прем’єра, у Лондоні роздумують про подальші кроки.

Раніше сьогодні британські слідчі органи заявили, що російська влада, ймовірно, стоїть за вбивством у 2006 році колишнього співробітника ФСБ Росії Олександра Литвиненка, який помер у Лондоні через отруєння радіоактивним полонієм. Слідчі, які 21 січня оприлюднили остаточну версію звіту про розслідування смерті Литвиненка, заявляють, що президент Росії Володимир Путін, «ймовірно, схвалив» це вбивство.

Згідно з висновками британського судді Роберта Оуена, він упевнений, що Литвиненко був убитий російськими громадянами Дмитром Ковтуном і Андрієм Луговим, і існує «велика ймовірність» того, що вони діяли за наказом із Федеральної служби безпеки Росії.

Оуен також заявив, що між Путіним і Литвиненком була особиста ворожнеча і що члени адміністрації Путіна мали мотиви для вбивства Литвиненка.

Через кілька хвилин після заяв Оуена російська агенція «Інтерфакс» процитувала Лугового, який назвав звинувачення на свою адресу «абсурдними». Російська влада заявила, що не планує екстрадувати чи судити Лугового чи Ковтуна.

Вдова Литвиненка Марина 21 січня заявила, що розслідування демонструє необхідність запровадити нові санкції проти Росії. Також, за її словами, санкції треба запровадити проти Путіна.

Литвиненко, останніми роками життя непримиренний критик Путіна і його влади, був отруєний 2006 року в Лондоні полонієм і перед смертю звинуватив у цьому російські спецслужби і особисто президента Росії. Кремль усі звинувачення відкидає. Так само не визнають провини і двоє колишніх працівників російських спецслужб Дмитро Ковтун і Андрій Луговий, які, за даними британського розслідування, і здійснили отруєння.

XS
SM
MD
LG