Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росії: доповідь Лондона «непрозора і політично мотивована»


Речниця МЗС Росії Марія Захарова
Речниця МЗС Росії Марія Захарова

Міністерство закордонних справ Росії називає «непрозорою і політично мотивованою» доповідь британських слідчих щодо висновків розслідування вбивства екс-офіцера ФСБ Росії Олександра Литвиненка.

«Російська позиція з даного питання залишається без змін і добре відома. Шкодуємо, що суто кримінальна справа була політизована й затьмарила загальну атмосферу двосторонніх відносин. Очевидно, що рішення про зупинення коронерського розслідування і початок «публічних слухань» мало яскраву й виразну політичну складову. Причина зрозуміла: процес, всупереч своїй назві, не був прозорим ні для російської сторони, ні для громадськості, враховуючи специфіку закритого розгляду матеріалів під приводом «таємності», – мовиться в повідомленні російського МЗС.

Водночас у відомстві заявили, що їм потрібен час для вивчення документа, щоб дати «розгорнуту оцінку».

Раніше сьогодні британські слідчі органи заявили, що російська влада, ймовірно, стоїть за вбивством у 2006 році колишнього співробітника ФСБ Росії Олександра Литвиненка, який помер у Лондоні через отруєння радіоактивним полонієм. Слідчі, які 21 січня оприлюднили остаточну версію звіту про розслідування смерті Литвиненка, заявляють, що президент Росії Володимир Путін, «ймовірно, схвалив» це вбивство.

Згідно з висновками британського судді Роберта Оуена, він упевнений, що Литвиненко був убитий російськими громадянами Дмитром Ковтуном і Андрієм Луговим, і існує «велика ймовірність» того, що вони діяли за наказом із Федеральної служби безпеки Росії.

Через кілька хвилин після заяв Оуена російська агенція «Інтерфакс» процитувала Лугового, який назвав звинувачення на свою адресу «абсурдними». Російська влада заявила, що не планує екстрадувати чи судити Лугового чи Ковтуна.

Вдова Литвиненка Марина 21 січня заявила, що розслідування демонструє необхідність запровадити нові санкції проти Росії. Також, за її словами, санкції треба запровадити проти Путіна.

В офісі прем’єр-міністра Великобританії Дейвіда Камерона назвали висновки слідства «надзвичайно тривожними» і заявили, що роздумують про подальші кроки.

Литвиненко, останніми роками життя непримиренний критик Путіна і його влади, був отруєний 2006 року в Лондоні полонієм і перед смертю звинуватив у цьому російські спецслужби і особисто президента Росії. Кремль усі звинувачення відкидає. Так само не визнають провини і двоє колишніх працівників російських спецслужб Дмитро Ковтун і Андрій Луговий, які, за даними британського розслідування, і здійснили отруєння.

XS
SM
MD
LG