Доступність посилання

ТОП новини

Україна і США засудили блокування Росією розширення прикордонної місії ОБСЄ


Міністерство закордонних справ України і місія США в ОБСЄ засудили в четвер блокування Росією розширення спостережної місії ОБСЄ на українсько-російському кордоні.

Зокрема, як повідомили в Києві, делегація України в Організації з безпеки і співпраці в Європі висловила глибоке розчарування наполегливим небажанням Росії надати згоду на поширення мандату Спостережної місії ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» на всі тимчасово неконтрольовані урядом України ділянки кордону.

Такі дії Росії свідчать про її намір продовжувати постачання важкої зброї, військового обладнання, регулярних військ, бойовиків, підтримки терористичної діяльності на території України, мовиться в заяві делегації.

Делегація України закликала Росію до неухильного виконання мінських домовленостей та наголосила, що виконання Росією положень пункту 4 Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року щодо встановлення контролю та постійного моніторингу ОБСЄ над українсько-російським державним кордоном, а також створення зони безпеки уздовж нього, є критично важливим для деескалації ситуації на Донбасі, повідомили в МЗС.

Глибокий жаль із приводу блокування Росією пропозиції розширити територіальний мандат місії з двох точок на кордоні на весь протяг неконтрольованої Україною ділянки кордону всупереч чіткій, твердій і постійній підтримці інших країн-учасниць ОБСЄ висловила й місія США при цій організації.

Як заявив її голова, посол Данієл Бер, через це вкотре довелося погоджуватися на неадекватний обмежений обсяг роботи місії, що покриває тільки два пропускні пункти, або кількасот метрів із загалом 2 тисяч 300 кілометрів українсько-російського кордону.

Раніше в четвер, 21 січня Постійна рада ОБСЄ, в якій рішення ухвалюються тільки повним консенсусом усіх 57 країн-членів, продовжила термін мандату Спостережної місії ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» й «Донецьк» іще на три місяці, до 30 квітня, але через заперечення Росії знову не розширила її територіального мандату.

Росія постійно блокує намагання розширити територіальний мандат цієї місії, заявляючи, що «не бачить у цьому потреби». Таким чином, понад 400 кілометрів кордону з окупованою частиною сходу України, за винятком цих двох точок, залишаються цілком неконтрольованими, всупереч вимогам підписаного Росією Мінського протоколу про врегулювання на частині Донбасу від 5 вересня 2014 року забезпечити на цьому кордоні постійний моніторинг і верифікацію з боку ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG