Доступність посилання

ТОП новини

«Комітет захисту журналістів» закликав Путіна сприяти припиненню погроз із боку керівників Чечні


Міжнародна неурядова організація «Комітет захисту журналістів» висловила в четвер глибоке занепокоєння «загрозливою риторикою» керівництва Чечні на адресу незалежних російських журналістів, редакцій засобів інформації і правозахисників.

У листі до президента Росії Володимира Путіна організація закликала його забезпечити безпеку журналістів, гарантувати їм право працювати без побоювання переслідувань і погроз.

Раніше в четвер, 21 січня, інша міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликала владу Росії відреагувати на «серію ледве завуальованих погроз» керівництва Чечні на адресу російських правозахисників, засобів інформації й політиків.

В організації заявили, що такі погрози варто сприймати серйозно. Погрози з боку керівництва північнокавказької республіки Чечні там назвали «черговим зловісним обертом безупинної кампанії переслідувань незалежних неурядових організацій і захисників прав людини в Росії».

Голова Чечні Рамзан Кадиров понад тиждень тому, 12 січня, виступаючи перед журналістами, серед іншого, назвав російських опозиціонерів «ворогами народу» й закликав судити їх як «зрадників»; ці слова викликали широкий відгук у Росії й за кордоном. Через кілька днів до залякувань російської опозиції приєднався і спікер парламенту Чечні Магомед Даудов, який розповів про кавказьку вівчарку Кадирова, в якої, за словами Даудова, «сверблять ікла» на російських опозиціонерів, тут же образливо порівняних із дрібними чи безпородними песиками.

У Москві вже, власне, реагували на такі погрози, сприйнявши їх спокійно й пояснивши «менталітетом чеченського народу». Зокрема, як заявляв речник президента Дмитро Песков, згадані чеченськими керівниками опозиціонери «перебувають поза легітимним політичним полем країни», а тому через слова чільних чеченців не варто «нагнітати ситуацію».

XS
SM
MD
LG