Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк доручив перевірити, чи є змова на ринку нафтопродуктів у питанні ціни палива


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Антимонопольному комітету з'ясувати, чи є змова на ринку нафтопродуктів в питанні встановлення цін на паливо. Про це він сказав у п’ятницю на нараді з питань ціноутворення на ринку нафтопродуктів та якості нафтопродуктів.

«Якщо ціна на нафту падає, то це об'єктивно повинно впливати на кінцеву ціну для споживача. Другий базовий компонент – валютний курс. Якщо курс стабільний і ціна на нафту падає, то це безпосередньо впливає на зменшення ціни на автозаправній станції. Якщо курс має інші параметри і ціна на нафту має інші параметри, то це також в результаті повинно відображатися на вартості нафтопродуктів», – сказав Яценюк.

Він припустив, що ціну пального визначають кілька основних операторів автозаправних станцій в Україні.

«За дивним збігом обставин основні оператори поділилися на групи, і ці групи дуже синхронно і швидко приймають рішення про зміну ціни», – сказав Яценюк.

В свою чергу, голова АМКУ Юрій Терентьєв повідомив про виявлення ознак «паралельної антиконкурентної поведінки декількох гравців на ринку» нафтопродуктів.

«Встановлюються ціни, що не відповідають динаміці світових ринкових котирувань. І залишаються стабільними незалежно від того, як змінюються міжнародні ціни на основних біржових майданчиках на бензин А-95», – сказав Терентьєв.

Наприкінці минулого тижня у Міненерго України повідомили про певне зниження ціни бензину на заправках окремих мереж. Це, як заявляли у міністерстві, сталося завдяки домовленостям із нафтотрейдерами.

Раніше цього тижня нафтові ціни оновлювали майже 13-річні мінімуми, опускаючись до рівня нижче ніж 28 доларів за барель.

Сьогодні вранці ціна двох еталонних сортів нафти Brent і WTI зросла до 31 долар за барель.

XS
SM
MD
LG