Доступність посилання

ТОП новини

Держсекретар США намагається послабити напруженість у відносинах Саудівської Аравії та Ірану


Держсекретар США Джон Керрі
Держсекретар США Джон Керрі

Держсекретар США Джон Керрі перебуває з візитом у Саудівській Аравії, намагаючись знизити напруженість у відносинах між цією країною та її регіональним суперником Іраном. Очільник зовнішньополітичного відомства США планує взяти участь у засіданні міністрів закордонних справ Ради співпраці країн Перської затоки.

На спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Саудівської Аравії Аделем да-Джубейром Керрі підкреслив, що «Сполучені Штати, як і раніше, стурбовані деякими діями Ірану в інших країнах». Саудівський міністр вдався до жорсткішої риторики. «Гадаю, Сполучені Штати добре усвідомлюють небезпеку поведінки Ірану».

Населена переважно сунітами Саудівська Аравія раніше цього місяця розірвала відносини з переважно шиїтським Іраном. Це рішення стало наслідком нападу демонстрантів на посольство Саудівської Аравії в Тегерані і консульство в Мешхеді. Так іранці відреагували на страту 2 січня в Саудівській Аравії шиїтського клірика Німра ан-Німра. Разом зі ще 46 людьми його стратили за пов’язаними з тероризмом звинуваченнями.

Під час свого візиту Керрі також проведе зустрічі з представниками сирійської опозиції – перед початком мирних переговорів із урядом президента Сирії Башара аль-Асада, які заплановані під егідою ООН.

XS
SM
MD
LG