Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко розповів про заходи для деокупації Криму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міжнародний формат «Женева плюс» передбачає заходи з деокупації Криму – від санкцій, міжнародного тиску, звільнення незаконно заарештованих українців до судового захисту інтересів України в міжнародних судах. Про це заявив президент України Петро Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам у неділю, 24 січня.

«Щоб створити майданчик, формат, де ми це маємо обговорювати, Україна запропонувала абсолютно чіткі і прозорі пропозиції – там має бути Європейський союз та Сполучені Штати Америки, до цього повинні залучитися країни-гаранти Будапештського меморандуму. Назвати цей формат можна «Женева плюс» і негайно розпочати консультації з організації цього процесу», – наголосив Порошенко.

Він повідомив, що найближчим часом до окупованого Криму прибуде європейська місія.

«Ми очікуємо найближчим часом на місію Парламентської асамблеї Ради Європи з перевірки дотримання прав людини в Криму. В першу чергу, і в тому числі, – щодо представників кримськотатарського народу», – сказав голова держави.

Крім того, за його словами, Україна ініціює на міжнародному рівні обговорення результатів роботи в Криму турецької місії.

«Ми організовуємо широке обговорення місії, яка повернулася з Криму, котра була організована Туреччиною. Результати – вражаючі, шокуючі, і світ повинен про них знати», – сказав він.

Крим анексований Росією на початку 2014 року. Відтоді на материкову Україну виїхали тисячі людей, рятуючись від репресій.

Росія називає окупацію півострова «відновленням історичної справедливості». ЄС, США та інші країни наклали на Росію санкції через спробу анексії Криму.

XS
SM
MD
LG