Доступність посилання

ТОП новини

Влада Таджикистану заявляє про приєднання до «ІД» близько тисячі громадян


Прапор «Ісламської держави» біля сирійсько-турецького кордону (ілюстраційне фото)
Прапор «Ісламської держави» біля сирійсько-турецького кордону (ілюстраційне фото)

Влада Таджикистану повідомляє, що близько тисячі громадян цієї країни поповнили лави бойовиків екстремістського угруповання «Ісламська держава» у Сирії й Іраку. Це удвічі більше, ніж заявляли раніше.

Міністр внутрішніх справ Таджикистану Рамазон Рахимзода заявив, що з Сирії й Іраку вже повернулися близько 60 таджиків, у той час як 148 загинули в сутичках.

Раніше президент Таджикистану Емомалі Рахмон повідомляв, що серед тих, хто приєднався до лав ісламістів – 21 студент. За його словами, мечеті й інші релігійні інститути сприяють поширенню екстремістських настроїв за кордоном і беруть участь у вербуванні людей до лав бойовиків.

За словами міністра внутрішніх справ, таджицький полковник Гулмурод Халімов, який приєднався до «Ісламської держави» минулого року, був двічі серйозно поранений.

Міністр заявив, що радикальне угруповання виплачує Халімову щомісячну «пенсію» в розмірі 100 доларів. Інформацію про це неможливо перевірити з незалежних джерел.

Халімов, колишній очільник спецназу МВС Таджикистану, відомого як ОМОН, підтвердив у відео на YouTube, що він приєднався до групи бойовиків.

Міністр внутрішніх справ повідомив, що влада Таджикистану робить усе можливе, щоб затримати Халімова.

У столиці Таджикистану на вихідних були посилені заходи безпеки. Місцеві жителі кажуть, що на вулицях Душанбе патрулювала поліція, а на автотрасах, що ведуть до столиці, буливстановлені контрольно-пропускні пункти. У МВС заявили, що це були «звичайні навчання».

XS
SM
MD
LG