Доступність посилання

ТОП новини

Гройсман вважає недоцільним винесення питання про «статус Донбасу» на референдум


Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман вважає недоцільним проведення референдуму щодо «особливого статусу» Донбасу, оскільки в змінах до Конституції він не передбачений. Про це він сказав, коментуючи вчорашню заяву прем’єра щодо можливості проведення референдуму з питання ухвалення змін до Конституції.

«Я ставлюся до ідеї проведення референдуму як до ідеї. Я її почув вчора з вуст прем’єр-міністра по телебаченню. Я вважаю, що завжди такий механізм як референдум, може використовуватися, але все те, що стосується, наприклад, питання про особливості Донбасу, статусу Донбасу, не потрібно ставити на референдум. Тому що мені здається, що в унітарній країні ніякого особливого статусу однієї з областей або її частини не може бути», – заявив Гройсман.

Він наголосив, що проекті змін до Конституції в частині децентралізації «жодних спеціальних статусів» не передбачено.

У неділю прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що виступає за проведення референдуму щодо змін до Конституції України. Цю ідею також підтримали лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко і лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

Але Яценюк у своїй заяві нічого не говорив про «особливий статус Донбасу», тільки про зміни до Конституції щодо децентралізації, які передбачають тимчасовий особливий порядок місцевого самоврядування в нині окупованих частинах Донбасу.

Перед цим президент України Петро Порошенко наголосив, що децентралізація і конституційні зміни виключають ухвалення законів про «особливий статус» будь-яких областей.

31 серпня 2015 року Верховна Рада попередньо схвалила президентський законопроект про зміни до Конституції щодо децентралізації, який згадує також визначені в мінських домовленостях особливості місцевого самоврядування в нині окупованих частинах Донбасу.

Із критикою децентралізації в тому вигляді, як її пропонує президент, виступають фракції Радикальної партії та «Самопомочі», а також деякі інші депутати. Існують прогнози, що за ухвалення законопроекту про це нині не набереться необхідних 300 голосів саме через «донбаське питання».

XS
SM
MD
LG