Доступність посилання

ТОП новини

Путін пообіцяв розширити санкції проти будівельних компаній із Туреччини


Володимир Путін під час виступу у Ставрополі, 25 січня 2016 року
Володимир Путін під час виступу у Ставрополі, 25 січня 2016 року

Президент Росії Володимир Путін пообіцяв розширити обмеження на діяльність у Росії будівельних компаній із Туреччини.

Чинні контракти з ними виконуються далі, але надалі їх мають замінити російські компанії, сказав Путін, виступаючи в місті Ставрополі на міжрегіональному форумі «Загальноросійського народного фронту» – прокремлівського об’єднання понад півтора тисяч політичних і громадських організацій, створеного навколо провідної прокремлівської партії «Єдина Росія».

За його словами, влада Росії, що наклала на Туреччину низку санкцій після збиття турецькими військами російського бомбардувальника, вирішила все ж не розривати чинних будівельних контрактів, бо це завдасть значної шкоди інтересам Росії.

При цьому Путін назвав «більш ніж стриманою» реакцію Росії на збиття літака, яке він вкотре назвав «воєнним злочином», а заборону на імпорт турецьких продуктів харчування «обґрунтованим навіть із погляду СОТ».

Після того, як Туреччина наприкінці листопада 2015 року збила поблизу свого кордону з Сирією російський бомбардувальник, відносини між двома країнами різко погіршилися. Анкара заявила, і її західні партнери підтвердили, що російський літак попри попередження порушив турецький повітряний простір; Москва заперечує це. У відповідь Росія наклала низку обмежень, зокрема, заборонила імпорт деяких турецьких продуктів харчування до Росії, заборонила росіянам організований відпочинок у цій країні чи заборонила укладати нові контракти з турецькими будівельними компаніями, які займали значне місце на ринку будівельних послуг у Росії. Також Москва скасувала безвізовий в’їзд для громадян Туреччини.

Анкара дотепер не вдавалася до кроків у відповідь, але, за повідомленнями, нині готує деякі обмежені контрзаходи, зокрема, запровадження антидемпінгових мит для російських металургійних компаній.

XS
SM
MD
LG