Доступність посилання

ТОП новини

Рада не змогла подолати вето президента щодо скорочення строків оборонного планування


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада не змогла подолати вето президента на законопроект № 1547 про скорочення строків оборонного планування.

За відхилення законопроекту № 1547 проголосували 192 депутати за мінімально необхідних 226, а за подолання вето – 101 з мінімально необхідних 300.

У липні минулого року президент України Петро Порошенко наклав вето на нову редакцію закону про організацію оборонного планування.

2 червня 2015 року депутати погодили внесення змін до закону про організацію оборонного планування, проте президент вважає, що цей документ не може бути підписаний з низки причин.

Законопроект встановлював, що оборонне планування здійснюється з метою забезпечення обороноздатності держави шляхом визначення пріоритетів і напрямків розвитку сил оборони.

Документ визначає, що оборонне планування поділяється на довгострокове (понад 5 років), середньострокове (від 3 до 5 років) і короткострокове (від 1 року до 3 років).

Чинним законодавством передбачено, що довгострокове оборонне планування складається на 12 років, середньострокове – на 6 років, а короткострокове передбачає щорічну розробку планів утримання й розвитку Збройних сил та інших військових формувань на 2 роки.

«У контексті загальноєвропейських тенденцій розвитку інструментарію планування в секторі безпеки й оборони ухвалена Верховною Радою нова редакція закону «Про організацію оборонного планування» має архаїчний вигляд», – сказано в пропозиціях президента до законопроекту.

Порошенко вважає, що законопроект не вирішує проблеми неузгодженості між довгостроковим, середньостроковим і короткостроковим (бюджетним) плануванням і недосконалим механізмом корегування й уточнення документів оборонного планування, які не дозволяють ефективно управляти обмеженими оборонними ресурсами.

Він також наголошує, що законопроект обмежує участь президента в рішенні питань оборони, зокрема, пов’язаних з розвитком озброєння, військової і спеціальної техніки, інфраструктури.

XS
SM
MD
LG