Доступність посилання

ТОП новини

Адміністрація Обами може готувати економічні санкції проти Путіна – політолог зі США


Карикатура Олексія Кустовського
Карикатура Олексія Кустовського

«Заява голови відділу з санкцій Міністерства фінансів США – на мій погляд, свідчення того, що Вашингтон зосередив увагу на самому Путіні» – Марк Катц

Заява високопоставленого американського чиновника про причетність Володимира Путіна до корупції може стати прологом до запровадження фінансових санкцій проти російського президента. Таке припущення роблять американські експерти після інтерв'ю голови відділу з санкцій Міністерства фінансів США телекомпанії BBC, в якому він сказав, що російський президент збагачує себе і своє оточення.

Адам Шубін, який очолює відділ з санкцій Міністерства фінансів США та є заступником міністра фінансів, став першим офіційним американським представником, який публічно заявив про причетність російського президента до корупції. В інтерв'ю, знятому для документального фільму BBC «Таємне багатство Путіна», показаного у Великобританії в прайм-тайм вечора понеділка, він так відгукнувся про Володимира Путіна: «Ми стали свідками того, як він, використовуючи державні активи, збагачує своїх друзів, близьких союзників і маргіналізує тих, кого він не вважає друзями. Стосується це російських енергетичних багатств чи інших державних контрактів, він віддає їх тим, хто, як він вважає, буде служити йому, і виключає тих, хто не буде. На мій погляд, це зразок корупції». Американський чиновник додав, що статки Путіна не відповідають його офіційній зарплаті, і що російський президент тривалий час займається маскуванням свого реального багатства.

Останні офіційні дані про доходи Путіна були опубліковані у квітні 2015 року на сайті президента Росії. Відповідно до них, за весь 2014 рік президент Росії заробив близько 7,5 мільйонів рублів.

Чи вірять москвичі в те, що Путін корупціонер (опитування)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Колишній помічник держсекретаря США, а нині співробітник інституту Маккейна Девід Кремер бачить за цією заявою новий сплеск уваги американської адміністрації до корупції в оточенні Володимира Путіна:

– Досі офіційно американські представники, фактично, цієї теми не торкалися. Були різні витоки інформації щодо цього. Найзначніший – публікація в The New York Times у квітні 2014 року з посиланням на неопублікований звіт ЦРУ 2007 року, в якому статки Володимира Путіна оцінювалося приблизно в 40 мільярдів доларів. Санкції проти оточення російського президента, введені після анексії Криму, багато в чому засновані на тезі про те, що він і його оточення залучені в масштабну корупцію. Цілком можливо, що ці заяви є відображенням нового етапу в розслідуванні корупції в оточенні Путіна.

– У Вас є припущення, чому офіційний Вашингтон майже назвав російського президента корупціонером?

Путін повинен бути внесений до списку російських офіційних осіб, на яких накладено санкції

– Я не схильний бачити в цьому якусь велику змову. Проблема Путіна полягає в тому, що його діяльність дає підстави для подібних звинувачень. І існують підстави вірити в їхню обґрунтованість. Замість того, щоб звинувачувати західних офіційних осіб, Путіну варто подивитися на себе в дзеркало. На мій погляд, Путін повинен бути внесений до списку російських офіційних осіб, на яких накладено санкції. Переважна більшість осіб з російської верхівки повинна бути там. Американським законодавством передбачається введення санкцій щодо людей, які залучені в серйозну корупцію, і ця заява лише підтверджує доречність такої пропозиції.

Професор-політолог Марк Катц з університету імені Джорджа Мейсона у Вірджинії вважає, що услід за подібними заявами можуть розпочатися дії:

– Я думаю, це цікава заява, особливо, у світлі висновків британської влади про те, що Путін може нести відповідальність за смерть Литвиненка. Це, на мій погляд, свідчення того, що Вашингтон зосередив увагу на самому Володимирі Путіні, що адміністрація Обами насправді може готуватися до запровадження економічних санкцій проти Путіна. Вона вперше, по суті, визнала причетність Путіна до корупції. Наступний логічний крок – почати діяти, як мені здається.

– Але санкції проти Путіна, здавалося б, неможливо уявити, враховуючи, яке роздратування Володимира Путіна вони викличуть і наскільки непередбачуваною може бути його відповідь. Вашингтон до цього готовий, як Ви думаєте?

Це відіб'ється на калькуляціях людей з керівництва країни, які вирішать, що краще, якщо Путін не буде в керівництві

– Ця думка повинна турбувати Білий дім, але, можливо, розрахунок полягає в тому, що введення санкцій або загроза санкцій проти Путіна або ж змусить його переосмислити свою поведінку, або ж це відіб'ється на калькуляціях людей з керівництва країни, які, нарешті, усвідомлять, що він стає все більшим тягарем для країни, і вирішать, що для неї краще, якщо Путін не буде в керівництві. Не будемо забувати, що ми також чуємо заяви Джона Керрі про те, що санкції можуть бути скасовані, якщо буде досягнуто значного прогресу в розв'язанні української кризи. Тобто Вашингтон подає Кремлю змішані сигнали. З одного боку, санкції можуть бути скасовані, з іншого, об'єктом санкцій може стати сам Володимир Путін. Вибір за ним. Йому ще раз нагадують, що він може отримати у разі кооперації та що резерв санкцій далеко не вичерпаний у разі відсутності такої кооперації.

Володимир Путін на Московському іподромі, липень 2004 року
Володимир Путін на Московському іподромі, липень 2004 року

Прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков у фільмі ВВС називає звинувачення на адресу російського президента «чистою вигадкою». Сам російський президент звинувачення на свою адресу не прокоментував – він якраз зайнятий боротьбою з корупцією і у вівторок проводить засідання Ради з протидії корупції.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG