Доступність посилання

ТОП новини

Румунія затримала позику Молдові до здійснення реформ


Павел Філіп (л) і Дачан Чолош (п) на прес-конференції в Бухаресті, 26 січня 2016 року
Павел Філіп (л) і Дачан Чолош (п) на прес-конференції в Бухаресті, 26 січня 2016 року

Прем’єр-міністр Румунії Дачан Чолош повідомив, що перший транш планованої позики Бухареста Кишиневу не буде наданий, доки Молдова не здійснить реформ, які рекомендує Міжнародний валютний фонд.

Він заявив про це в Бухаресті на спільній прес-конференції з новим прем’єр-міністром Молдови Павелом Філіпом.

Перший транш, що мав скласти 60 мільйонів євро, є частиною програми допомоги на загальну суму у 150 мільйонів євро під 1,5 відсотка річних протягом п’яти років, яку Румунія погодилася надати Молдові за угодою, укладеною на початку жовтня 2015 року. Але вже наприкінці жовтня тодішній прем’єр Молдови Валеріу Стрелец був змушений до відставки через продовження фінансового скандалу з широкомасштабними шахрайствами, що призвели до краху трьох великих банків.

Павел Філіп був затверджений на посаді прем’єра Молдови 20 січня, що викликало масові протести в Кишиневі: низка політичних сил країни вважає, що його уряд буде продовжувати корупційні практики попередніх урядів.

Того ж дня, 20 січня, Міжнародний валютний фонд оприлюднив оцінку стану економіки Молдови й заявив, що прогноз на ближчу перспективу «важкий» через політичну нестабільність і широкосяжну корупцію.

XS
SM
MD
LG