Доступність посилання

ТОП новини

Кучма: сепаратисти ігнорують пропозиції української сторони щодо Донбасу


Леонід Кучма
Леонід Кучма

Сепаратисти ігнорують пропозиції української сторони щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Про це повідомив представник України у Тристоронній контактній групи Леонід Кучма на зустрічі з координатором робочої підгрупи з гуманітарних питань Тоні Фрішем.

«З багатьох питань наша співпраця з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей є дорогою з одностороннім рухом. Ми не маємо відповідей на наші пропозиції. Вважаю, що ситуація повинна бути виправлена», – сказав на зустрічі Кучма, слова якого цитує його речниця Дарина Оліфер.

За її словами, на зустрічі сторони погодилися з необхідністю закликати представників угруповань «ЛНР» та «ДНР» активізувати процес обміну заручниками, допустити фахівців міжнародної організації «Лікарі без кордонів» та експертів Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць утримання українських заручників та ув’язнених, які перебувають у місцях позбавлення волі на непідконтрольній Україні частині Донбасу, а також вжити заходів для відкриття переходу через лінію зіткнення Луганщині.

Наразі цих заяв Кучми проросійські сепаратисти не коментували.

20 січня відбулася зустріч Тристоронньої контактної групи, за результатами якої Кучмавиступив у Мінську з різкою заявою й наголосив, що сепаратисти не виконують рекомендацій Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Він заявив, що «без припинення вогню і дотримання режиму тиші, без повноцінного відводу важких озброєнь і підтвердження цього відводу СММ ОБСЄ, без відновлення контролю над українсько-російським кордоном неможливо говорити ні про вибори, ні про зміни в Конституції України».

Згодом ватажок сепаратистів угруповання «ДНР» Олександр Захарченко заявив про неприйнятність проведення виборів із участю українських партій. Водночас президент України Петро Порошенко неодноразово наголошував на тому, що вибори на окупованій частині Донбасу можливі лише після повного припинення вогню, а також із участю українських партій, українських ЗМІ, Центральної виборчої комісії та міжнародних спостерігачів.

Наступна зустріч Контактної групи в Мінську запланована на завтра, 27 січня.

XS
SM
MD
LG