Доступність посилання

ТОП новини

«Відбувається руйнування іміджу і Росії, і особисто Путіна» – дипломат Кулеба


Плакат під час акції протесту біля посольства Росії в Києві. 23 січня 2016 року
Плакат під час акції протесту біля посольства Росії в Києві. 23 січня 2016 року

«Захід, умовно кажучи, почав копати глибше і глибше в те, чим є сучасна Росія і її керівництво, що мотивує їхні дії, і куди їх це веде»

Бурхливе обговорення у світових ЗМІ спричинила інформація Міністерства фінансів Сполучених Штатів про корупційні дії президента Росії Володимира Путіна. Ця інформація пролунала напередодні увечері у програмі Британської телерадіокомпанії ВВС. Виконувач обов’язків заступника міністра фінансів США у справах боротьби з тероризмом і фінансової розвідки Адам Зубін, який відповідає за санкції, заявив телерадіокомпанії, що влада США знає про корумпованість Володимира Путіна «вже багато-багато років». Раніше про це били на сполох російські опозиціонери – Борис Нємцов, Олексій Навальний, а в Лондоні – Олександр Литвиненко, і не тільки вони.

Чому ж американське Міністерство фінансів вирішило саме зараз заявити про це широкому загалові? Чим можна пояснити саме такий «таймінг» – як називають англійською «обрати правильний момент»? Прокоментувати, чи має значення сам момент появи цієї інформації, Радіо Свобода попросило посла з особливих доручень МЗС України Дмитра Кулебу.

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

– Я не можу коментувати цієї заяви по суті, тому що, власне, провина людини має бути доведена відповідним юридичним шляхом. Але, очевидно, що за останні роки Росія і місце Росії в світі дуже змінилося. І зміни всі почалися саме у зв’язку з агресією Росії проти України – після окупації Криму і його анексії, після вторгнення на Схід України. Росія за цей час не зробила нічого суттєвого для того, щоб, скажімо так, повернутися до правил гри. Відповідно і зв’язки, які пов’язують її із Заходом – з Євросоюзом, зі Сполученими Штатами, з іншими країнами – починають слабнути. І це не лише економічні, але і політичні, і юридичні зв’язки.

Захід, умовно кажучи, почав копати глибше і глибше в те, чим є сучасна Росія і її керівництво, що мотивує їхні дії, і куди їх це веде

Тому ми з самого початку агресії доклали багато зусиль для того, щоб привернути увагу до цих дій Росії і пояснити світові, що насправді відбувається. І спочатку світ дійсно переконався, що агресія має місце, потім світ переконався, що Росія не має бажання зупиняти свою агресію і, відповідно, логічним наслідком є подальші заяви, які ми бачимо, з’являються в інформаційному просторі. Тобто Захід, умовно кажучи, почав копати глибше і глибше в те, чим є сучасна Росія і її керівництво, що мотивує їхні дії, і куди їх це веде.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

– Так, вони і дають про це зрозуміти, що вони копають, що вони знають, але чому саме зараз? Можливо це пов’язано з тим, що незабаром у Мюнхені буде безпекова конференція і вони повинні мати в руках якусь інформацію, якою вони можуть оперувати офіційно? Чи це пов’язано з переговорами, скажімо, в Женеві на тему Сирії, де, як ми знаємо, Росія дуже активно себе проявляє. Чи, все-ж-таки, це пов’язано з якимись розмовами, які відбулися напередодні, і зараз вирішили зробити ось такий крок?

Захід каже: «ви не хочете співпрацювати, ви не хочете вирішувати проблем, ви хочете їх лише ускладнювати – ОК, тоді ми переходимо на новий рівень»

– Я не думаю, що це приурочено до якоїсь конкретної дати чи події, але це безперечний знак, що ситуація виходить на якісно новий рівень. І те, про що раніше було неприпустимо з точки зору дипломатичної етики говорити вголос – Захід каже: «ви не хочете співпрацювати, ви не хочете вирішувати проблем, ви хочете їх лише ускладнювати – ОК, тоді ми переходимо на новий рівень». І те, що і надалі будуть з’являтися все нові і нові факти про сучасну Росію, і ці факти не будуть симпатичними для Росії, я не маю в цьому сумніву. Так триватиме до тих пір, поки Росія не повернеться до міжнародного співтовариства, яке живе за правилами, а не за кількістю вчинених злочинів.

– А чи не пов’язане це, на Вашу думку, з оприлюдненням іншої інформації, яка з’явилась минулого тижня, про те, що Володимир Путін імовірно схвалив вбивство Олександра Литвиненка – про це мовиться в остаточній версії доповіді британського слідства. Ось минулого тижня з’явилася та інформація, а тепер зі Сполучених Штатів – про корупцію російського президента. Порційно надходить дедалі більше повідомлень із офіційних джерел – чи ці дії, на Вашу думку, можуть бути координовані?

Інформація з Великої Британії, зі Сполучених Штатів – це докази того, що ситуація вийшла на якісно новий рівень і надалі подібна інформація з’являтиметься і буде більш деталізованою

– Мені складно це коментувати, тому що треба бути всередині цієї роботи, яку ведуть у Великій Британії, Сполучених Штатах і розуміти, наскільки вона скоординована чи нескоординована. Але я однозначно можу констатувати перехід на якісно новий рівень роботи в публічному просторі і виведення фактів, про які, скажімо, знали на рівні розвідки, на рівні закритих політичних кіл – виведення цих фактів у публічний простір. Ось і якраз інформація з Великої Британії, інформація зі Сполучених Штатів – це докази того, що ситуація вийшла на якісно новий рівень і надалі, я думаю, подібна інформація з’являтиметься і буде більш деталізованою.

– І як Ви гадаєте – після такої заяви мінфіну США, яку оприлюднив Адам Зубін (чиновник, який, власне, відповідає за санкції), чи можна очікувати запровадження санкцій особисто проти Володимира Путіна, адже такі випадки бували, коли проти лідерів країн запроваджували особисті санкції (можна згадати і Олександра Лукашенка, і Муаммара Каддафі, і Слободана Мілошевича, й інших).

Відбувається не просто ерозія, а руйнування іміджу і Росії, й особисто президента Путіна в світі

– Не думаю, що це станеться, тим більше, що – як глава держави – президент Російської Федерації володіє повним юридичним імунітетом, але однозначно, що відбувається не просто ерозія, а руйнування іміджу і Росії, й особисто президента Путіна в світі. Тобто, наступного разу, якщо якийсь часопис міжнародний захоче визнати пана Путіна найбільш впливовою людиною в світі, то оприлюднену нещодавно інформацію, на яку посилаються, її теж доведеться враховувати.

– І ще одне запитання – безпосередньо про події в Україні: чи може інформація Мінфіну США мати вплив на вплив Путіна на події на Донбасі (даруйте мені цю тавтологію)?

– Ну, як відомо, скажімо так, заходи, для того, щоб мотивувати Росію виконувати Мінські домовленості і так само діяти в рамках норм міжнародного права в інших міжнародних ситуаціях, вони є багаторівневі, ці заходи. І вони включають і політичні, і економічні, і репутаційні важелі. Тому, все це, безперечно, має значення, але сумніваюся, що саме ця інформація якимось чином вплине на позицію Росії щодо мінського процесу.


Прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков у фільмі ВВС називає звинувачення на адресу російського президента «чистою вигадкою». Сам російський президент звинувачення на свою адресу не прокоментував – у вівторок він проводив засідання Ради з протидії корупції.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG