Доступність посилання

ТОП новини

Реформа фіскальної служби: лібералізація чи збільшення податкового пресу?


Роман Насіров, голова Державної фіскальної служби
Роман Насіров, голова Державної фіскальної служби

ДФС перевиконало план, що дало змогу профінансувати підвищення соцстандартів і будівництво доріг – голова відомства

Київ – Державна фіскальна служба перевиконує план надходжень за рахунок виведення бізнесу з тіні, звітує голова відомства Роман Насіров. За його словами, це дає змогу підвищувати соціальні стандарти та будувати нові об’єкти інфраструктури. Зі свого боку, економісти, правники та представники бізнесу вважають, що в Україні збільшується податковий тиск, і це не сприяє відновленню економіки. Водночас, податкові зміни, які поліпшують наповнення бюджету, були однією з вимог продовження співпраці України з МВФ.


За минулий рік Державна фіскальна служба зібрала більше податків та зборів, ніж планувала, і це дало змогу профінансувати підвищення соцстандартів, заявив журналістам глава ДФС Роман Насіров.

«Завдяки сумлінним платникам податків, а також системній боротьбі з тіньовим бізнесом та контрабандою, 2015 рік був завершений з перевиконанням показників. Так, до загального фонду держбюджету надійшло 486,9 мільярда гривень, хоча планувалося близько 440. місцеві бюджети отримали 99,4 мільярда, тобто приріст платежів – на 12,6 мільярда. Завдяки перевиконанню планів надходжень та кращому адмініструванню податків ми додатково відшкодували платникам понад 10 мільярдів гривень ПДВ», – зауважив Насіров.


Україна не отримала нового Податкового кодексу, але зміни та уточнення до чинного кодексу значною мірою полегшують роботу бізнесу, стверджує Насіров. Зокрема ідеться про скорочення соціального внеску до 22%, що дає змогу підприємствам економити до 100 мільярдів гривень на рік, наводить свої розрахунки голова ДФС.


Очільник фіскальної служби упевнений, що реформування податкової системи продовжиться і в 2016 році.

Ще одним реформаторським кроком Роман Насіров вважає те, що кошти, отримані від перевиконання надходжень на Львівській, Волинській та Чернівецькій митницях, витрачають на будівництво доріг у цих регіонах.


Окремим джерелом надходжень стали дії спецпідрозділу ДФС в зоні АТО, який вилучив понад 350 мільйонів гривень у вигляді готівки та цінностей, які перевозили через лінію розмежування з порушенням закону.


Метою держави має бути зміцнення економіки, а не збільшення надходжень від податків – експерт

Перевиконання надходжень до бюджету за рахунок податків та законодавчі зміни, які посилюють фіскальний тиск, шкодять економіці, зазначив у розмові з Радіо Свобода економіст Дмитро Власов.

«Фактично, вони (ДФС) вимивають живі гроші з економіки. Окрім того, в парламенті могли би ухвалити законопроект змін до Податкового кодексу Ніни Южаніної (голови комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики). Запропоновані нею зміни були більш ліберальними та сприятливими для бізнесу, ніж ті, які зрештою проголосували. Треба дати змогу економіці розвиватися. У грудні 2015 року залишилося 47 мільярдів гривень на єдиному казначейському рахунку, і це подавали як досягнення держави. Краще б ці гроші лишилися в економіці. Адже мета України – розвивати економіку, а не збирати більше податків».

Окрім того, Дмитро Власов розкритикував позицію уряду і парламенту щодо оподаткування пасивних доходів, яке в Україні діє з 2014 року. За його словами, нині українці не мають змоги заощаджувати значні кошти. Бояться нести їх до банків, які до того ж, перебувають не у найліпшій формі. В українських реаліях подібні «податки на депозити» треба скасувати, щоб стимулювати фінансовий сектор, підсумовує економіст.

Податкова реформа є однією з умов співпраці України з МВФ та іншими міжнародними донорами, і пріоритетними є ті зміни, які сприяють збалансуванню бюджету та фінансового сектору. Водночас і президент Петро Порошенко, і представники МВФ визнають, що в цілому фонд схвально оцінив податкові зміни, ухвалені напередодні нового року, і ще невдовзі можна чекати позитивного рішення щодо нового траншу МВФ.

Але значна частина фахівців, опитаних Радіо Свобода, дотримується думки, що реформи фіскальної системи в Україні не є ефективними. Так, адвокат Дмитро Йовдій, який спеціалізується на допомозі бізнесу, констатує: підприємці не відчули суттєвого поліпшення роботи податкової служби та митниці, бо ідеться лише про «зміну фасаду» податкової системи.

Аналітик «Реанімаційного пакету реформ» Денис Васильєв вказує на відсутність відкритих конкурсів на заміщення посад у фіскальній службі, а колишній міністр економіки Володимир Лановий бачить у змінах в адмініструванні ПДВ та акцизів спробу збільшити надходження до бюджету й вимивання обігових коштів у підприємців.

Тим часом Державна фіскальна служба і Мінфін наголошують, що електронне адміністрування ПДВ та акцизів спрощує умови ведення бізнесу і водночас зменшує ризик зловживань із цими платежами.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG