Доступність посилання

ТОП новини

У світі можливий глобальний ядерний катаклізм – науковці


Науковці, що представляють атомну галузь, попереджають про значний ризик ядерного катаклізму у світі. У своєму бюлетені, випущеному 26 січня, вони вказали, що серед подій, які викликають занепокоєння, є зростання напруженості у відносинах між Росією і США, продовження протистояння між Пакистаном та Індією, а також недавні ядерні випробування Північної Кореї.

Хвилинна стрілка на умовному Doomsday Clock («Годиннику кінця світу») залишається за три хвилини до півночі, твердять науковці, серед яких є і нобелівські лауреати.

Серед чинників, які сприяють розрядці глобальних загроз, фахівці назвали укладення торік між Іраном і світовими державами ядерної угоди, досягнуту в Парижі під егідою ООН домовленість у питанні зміни клімату.

За оцінками науковців, Doomsday Clock був за дві хвилини до півночі в 1953 році, коли Радянський Союз випробував водневу бомбу – слідлом за аналогічними випробуваннями в США.

Виступаючи у Стенфордському університеті на оприлюдненні думки науковці, колишній міністр оборони США Вільям Перрі висловив стурбованість з приводу риторики з Росії щодо використання ядерної зброї і заявив, що загроза ядерної катастрофи є сьогодні більшою, ніж під час «холодної війни». А колишній держсекретар США Джордж Шульц відзначив, що Сполучені Штати мають залучити Росію і Китай, щоб запобігти ескалації напруженості до рівня катастрофи.

XS
SM
MD
LG