Доступність посилання

ТОП новини

Три судді Конституційного суду склали присягу


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Верховній Раді в присутності президента, прем’єр-міністра, голови Верховного суду та голови Конституційного суду склали присягу три судді Конституційного суду – Віктор Кривенко, Віктор Колесник та Володимир Мойсик.

26 січня Петро Порошенко призначив Віктора Колесника та Володимира Мойсика суддями Конституційного суду України. Віктор Кривенко був делегований до КС за квотою з’їзду суддів у листопаді 2015 року. Він змінив суддю Василя Бринцева.

Колесник Віктор Павлович – завідувач відділу конституційно-правових проблем державного будівництва Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Національної академії правових наук України, член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук (2003), з 2004 року – професор кафедри конституційного права України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. У 2003 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук. Рада Європи залучала його як експерта для підготовки звіту про відповідність українського законодавства європейській Конвенції про захист прав людини та основних свобод. Опублікував більш як 180 наукових робіт. Член Конституційної комісії.

Мойсик Володимир Романович – кандидат юридичних наук (2002). З 1983 по 1990 рік працював суддею Залізничного районного суду Києва, з 1990 по 1995 роки – суддею Київського міського суду, з 1995 по 2006 роки – суддею Верховного суду України. Радник президента України в 2005 – 2010 роках. Народний депутат України IV, V, VI скликань. Заслужений юрист України (2003). Нагороджений орденом «За заслуги» III, II ступеня (2006, 2009).

Кривенко Віктор Васильович працював над проектами законів України «Про статус суддів», «Про судоустрій України», «Про судоустрій і статус суддів» та інших. Був членом робочої групи зі внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України, розробки проектів Адміністративного процесуального та Цивільного процесуального кодексів України.

Згідно зі статтею 148 Основного закону, до складу Конституційного суду входять 18 суддів. Президент, парламент і з’їзд суддів призначають по шість суддів КС. До сьогодні в Конституційному суді було 13 суддів із чинними повноваженнями.

XS
SM
MD
LG