Доступність посилання

ТОП новини

HRW: не можна жертвувати правами людини в боротьбі з тероризмом


Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch закликала уряди не жертвувати правами людини під приводом боротьби з тероризмом чи для врегулювання ситуації з мігрантами.

«Побоювання можливих терактів і масового напливу біженців змусили низку західних країн відсунути на другий план захист прав людини», – написав виконавчий директор організації Кеннет Рот у вступі до щорічної доповіді про стан прав людини у світі, оприлюдненої 27 січня.

У доповіді наголошується, що урядам більшості країн не вдається адекватно реагувати на зростання ісламофобії, прояви расизму і різні форми страху.

Правозахисники особливо відзначили посилення заходів державного контролю за приватним життям громадян у США, Великобританії та Франції.

З іншого боку, у доповіді йдеться про наступ на громадянське суспільство і незалежні медіа в Росії, Китаї та Туреччині, влада яких побоюються появи масових антиурядових рухів, як це було в арабських країнах, Гонконгу і в Україні.

Наступ на демократичні інститути в Росії триває вже четвертий рік, відзначають в Human Rights Watch. 2015 рік, за даними правозахисників, став найгіршим в цьому сенсі: набули чинності закони, що ізолюють громадянське суспільство від зарубіжних контактів, був убитий опозиційний політик Борис Нємцов, наростає тенденція до утиску прав представників ЛГБТ-спільноти.

Розкритикували правозахисники і ситуацію в Азербайджані, де було закрите бакинське бюро Радіо Свобода, а співробітниця радіостанції Хадіджа Ісмаїлова, що займалася розслідуванням фактів корупції у вищих ешелонах влади, засуджена на 7,5 року в’язниці.

У звіті правозахисники аналізують ситуацію в 90 країнах.

XS
SM
MD
LG