Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: суд у Росії зобов’язав тюремників пояснити, чому Афанасьєв відбуває покарання в Комі


Сиктивкарський міський суд зажадав від Федеральної служби виконання покарань Росії пояснити, на якій підставі Геннадія Афанасьєва, засудженого до семи років колонії суворого режиму у справі Сенцова-Кольченка, відправили відбувати покарання до республіки Комі. Про це кореспонденту Радіо Свобода повідомив адвокат засудженого Олександр Попков.

Раніше захисник подав скаргу до суду з проханням перевести Афанасьєва в колонію, розташовану ближче до Криму, де проживають його родичі і де жив він сам. Після першого засідання, на якому розглядалася скарга, Сиктивкарський суд також зажадав від ФСВП надати дані про чисельність ув’язнених у колоніях суворого режиму в регіонах Росії, сусідніх із окупованим Кримом.

«Навіть якщо суд відмовить нам у проханні про переведення, у нас буде фактологічна база для подачі позову до суду з прав людини. У нас хороші перспективи. Дивно, але Сиктивкарський суд став розглядати наш позов всерйоз, а не як це було в касації», – сказав Попков.

За його словами, Афанасьєву в колонії не пропонують необхідної медичної допомоги для лікування травми плеча, а також не дають молитися. За непідтвердженою через відсутність зв’язку з Афанасьєвим інформацією, він разом з кількома ув’язненими був змушений оголосити голодування на один день, щоб домогтися відповідного медичного обслуговування через грип, що поширився в колонії. Раніше співробітники Громадської спостережної комісії в російській республіці Комі вже відзначали, що Афанасьєва відправляли в штрафний ізолятор через претензії керівництва колонії.

Ольга Афанасьєва, мати засудженого, зазначає, що її листування з сином часто переривається.

Геннадій Афанасьєв є фігурантам кримінальної справи проти українського режисера Олега Сенцова, засудженого на 20 років позбавлення волі за звинуваченням в організації терористичної організації в Криму. Справу Афанасьєва розглядали в особливому порядку, оскільки він дав свідчення і свідчив проти інших фігурантів. Однак на процесі у справі Сенцова й активіста-антифашиста Олександра Кольченка він відмовився від свідчень, заявивши про тортури при допиті. Афанасьєв повідомив, що обмовив Сенцова і що терористичної організації з їхньою участю в Криму не існувало.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Афанасьєва, Сенцова і Кольченка політичними в’язнями.

XS
SM
MD
LG