Доступність посилання

ТОП новини

Сироїд: Рада може в середу направити до КСУ оновлений проект судової реформи


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Віце-спікер парламенту Оксана Сироїд припускає, що Верховна Рада може на пленарному засіданні в середу розглянути питання направлення до Конституційного Суду України оновленого законопроекту про внесення змін до Конституції щодо правосуддя.

За її словами, зараз профільний комітет розглядає це питання.

Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради України доопрацьований законопроект №3524 про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя. Цей документ президент вніс як невідкладний для позачергового розгляду. Законопроект зберігає за Верховною Радою право відправляти у відставку генпрокурора.

У грудні минулого року Рада направила до Конституційного суду України президентський законопроект про внесення змін до Конституції в частині правосуддя (№ 3524/П). 22 січня КСУ визнав, що запропоновані зміни відповідають вимогам Конституції.

Водночас експерти зауважують, що ці зміни до Конституції, які передбачають судову реформу, у своїй більшості відповідають західним зразкам реформування судової системи, однак для оновлення суддівського корпусу цих змін недостатньо. Про це Радіо Свобода заявив експерт «Реанімаційного пакету реформ» з питань судової реформи Михайло Жернаков.

Відповідно до процедури, після отримання висновку Конституційного суду парламент схвалює законопроект (перше читання) щонайменше 226 голосами, остаточно закон про внесення змін до Конституції України ухвалюється на наступній сесії конституційною більшістю (не менше ніж 300 голосами).

XS
SM
MD
LG