Доступність посилання

ТОП новини

Фінляндія домовилася з Росією про кращу охорону кордону від мігрантів, Норвегія ще ні


Працівниця поліції Норвегії інструктує мігрантів, які щойно прибули з Росії, фото 16 листопада 2015 року
Працівниця поліції Норвегії інструктує мігрантів, які щойно прибули з Росії, фото 16 листопада 2015 року

Фінляндія і Росії домовилися посилити співпрацю в охороні кордону між ними, через який до Європейського союзу дістається дедалі більше мігрантів.

Як заявив міністр внутрішніх справ Фінляндії Петтері Орпо після зустрічі з колегою з Росії Володимиром Колокольцевим, про питання охорони цього кордону завдовжки 1340 кілометрів країни домовляться головним чином двосторонньо, хоча це зовнішній кордон усієї Шенгенської зони.

Про які саме заходи йдеться, міністр не уточнив.

Минулого тижня уряд Фінляндії критикував Росію за те, що вона пропускає через свій кордон далі на Захід дедалі більше шукачів притулку. Але тоді в Хельсінкі заявляли, що криза з біженцями потребує загальноєвропейського вирішення.

За даними фінських прикордонників, лише цього місяця з Росії до Фінляндії дісталися близько 400 мігрантів порівняно з 500 за весь минулий рік.

Тим часом переговори Норвегії з Росією у справі мігрантів наразі не дали результату. Як заявив у вівторок, 26 січня, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, у Москві не бажають приймати назад мігрантів, які дісталися до Норвегії з російської території і нині чекають на депортацію назад.

За минулий рік через кордон із Росії до Норвегії пройшло близько 5 з половиною тисяч людей, переважно сирійців. Норвегія наразі повернула назад до Росії 230 із них, але Москва нещодавно заявила, що перестає приймати їх назад із неуточнених «міркувань безпеки».

XS
SM
MD
LG