Доступність посилання

ТОП новини

Президент Таджикистану призначив дочку головою свого апарату


Емомалі Рагмон нагороджує Озоду Рагмон медаллю, 28 серпня 2015 року
Емомалі Рагмон нагороджує Озоду Рагмон медаллю, 28 серпня 2015 року

У Таджикистані оголосили про призначення голови апарату президента країни Емомалі Рагмона його дочки Озоди Рагмон, яке вважають іще одним кроком до консолідації влади у президентській родині.

38-річна Озода Рагмон, одна з семи дочок президента, дотепер із літа 2014 року була першим заступником міністра закордонних справ.

Її батько незмінно керує Таджикистаном із 1992 року. Наприкінці грудня 2015 року Емомалі Рагмон підписав закон про присвоєння йому самому титулу «лідера нації» і про надання йому і членам його родини довічного імунітету від можливого судового переслідування. Крім того, ще одна законодавча зміна, що має дозволити йому переобиратися на посаді президента необмежене число разів, нині винесена на референдум, у схвальних результатах якого є мало сумнівів.

Крім того, минулого тижня парламент Таджикистану ухвалив іще одну поправку до Конституції, що зменшує мінімальний вік для обрання президентом до 30 років із дотеперішніх 35. Як вважають, цей крок, що теж має бути затверджений на референдумі, має на меті уможливити обрання старшого з двох синів нині 63-літнього Емомалі Рагмона, нині 28-річного Рустама Емомалі, на наступних президентських виборах 2020 року, якщо на них не піде його літній батько. Минулого року Рустам Емомалі став головою державного антикорупційного агентства, а перед тим із 2013 року керував митною службою Таджикистану.

Крім того, в Таджикистані родичі і свояки нинішнього президента обіймають низку важливих посад. Зокрема, чоловік Озоди Рагмон, Джамоллідін Нуралізода, є заступником голови Національного банку Таджикистану, а шуряк президента Гасан Азадуллозода очолює найбільший комерційний банк країни «Орійонбонк» і, за повідомленнями, контролює продаж алюмінію, що є головним експортним продуктом Таджикистану.

Владу Емомалі Рагмона в Таджикистані називають авторитарною. Він практично не терпить інакодумства щодо його поглядів, міжнародні і таджицькі правозахисники звинувачують його в порушеннях прав людини. Президент Таджикистану це заперечує.

XS
SM
MD
LG