Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині повністю «декомунізувалися» два міста – ОДА


У межах виконання «законів про декомунізацію» у Дніпропетровській області демонтували 82 пам’ятники та перейменували 742 вулиці, поінформували в облдержадміністрації з посиланням на дані першого заступника голови ОДА Олега Кужмана.

За повідомленням обласної державної адміністрації, на сто відсотків «декомунізувалися» два міста області – Жовті Води та Тернівка. У них загалом перейменували 51 вулицю, демонтували 3 пам’ятники.

«Найгірша ситуація у Дніпродзержинську, Вільногірську, Павлограді, Нікополі, Кривому Розі та Першотравенську, а також у Васильківському, Софіївському, Томаківському та Криворізькому районах», – заявили в облдержадміністрації. До 21 лютого голови міст, сіл та селищ мають завершити процес.

Водночас народний депутат України Андрій Денисенко анонсував на 29 січня у Дніпропетровську акцію громадськості з демонтажу пам’ятника більшовицькому діячеві й одному з організаторів Голодомору Григорієві Петровському, на честь якого досі назване місто, на привокзальній площі. Її планують приурочити до відзначення Дня пам’яті Героїв Крут.

«Пора б виправити цей історичний парадокс та ідеологічний казус, тим паче панове з «Опоблоку» запевняють нас, що місто віднині офіційно називається за іменем відповідного апостола Христа (святого Петра – ред.), а не соратника Леніна-Сталіна. До цього ми ще повернемося, а зараз маємо нарешті виконати численні законодавчі і нормативні акти кількох президентів, Кабміну і Верховної Ради про декомунізацію нашого українського Дніпра», – заявив Андрій Денисенко.

29 грудня 2015 року Дніпропетровська міська рада звернулась до Верховної Ради України з проханням зберегти назву Дніпропетровську, змінивши її семантику. Рішення було ухвалене на сесії міськради, яку з ініціативи «Опозиційного блоку» провела частина її депутатів о 6-й ранку поза межами будівлі міськради, у приміщенні однієї з районних рад.

У квітні 2015 року Верховна Рада ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, у травні його підписав президент Петро Порошенко. За законом, зокрема, мають бути перейменовані обласні центри Кіровоград та Дніпропетровськ. Рішення про перейменування міст і сіл Верховна Рада має ухвалити до 21 лютого, а саме перейменування вулиць, сіл і міст та демонтаж пам’ятних і меморіальних знаків, визначених законом, мають завершитися до 21 травня.

XS
SM
MD
LG