Доступність посилання

ТОП новини

Україна засудила в ООН маніпуляції Кремля з кордонами і тлумаченням Будапештського меморандуму – президент


Делегація України в Раді безпеки ООН засудила маніпуляції Кремля з кордонами і тлумаченням Будапештського меморандуму на доручення президента України, повідомив сам Петро Порошенко.

«Непорушність кордонів та незастосування сили є наріжним каменем міжнародної безпеки. Російська агресія має бути зупинена», – написав він у твітері.

Перед цим у фейсбуці він написав, що «нещодавнім цинічним маніпуляціям російського керівництва щодо територіальної цілісності України та довільного тлумачення Будапештського меморандуму буде надано гідну відсіч під час сьогоднішніх консультацій у Раді безпеки ООН у Нью-Йорку».

«Будемо і надалі використовувати трибуну Ради безпеки для протидії російській агресії проти України та ревізіоністській політиці Кремля в міжнародних відносинах. Рішучі кроки України щодо виконання мінських домовленостей та відновлення територіальної цілісності мають потужну солідарну підтримку з боку наших партнерів у Раді безпеки ООН», – додав Порошенко.

Місія України в ООН детальніше повідомила про те, як українська делегація ініціювала обговорення в Раді безпеки ООН нещодавніх висловлювань президента Росії Володимира Путіна щодо Донбасу, які ставлять під сумнів кордони України.

У перебігу обговорень представник України Володимир Єльченко заявив про неприпустимість спроб вищого керівництва Росії переписати історію, ставлячи під сумнів територіальну цілісність, суверенітет та політичну незалежність України. Він наголосив, що висловлювання Путіна порушують низку основоположних міжнародних документів, зокрема Статут ООН та Гельсінкський Заключний акт Наради з безпеки і співробітництва в Європі 1975 року, мовиться в повідомленні.

За словами представництва України в ООН, делегація України привернула увагу членів Ради безпеки до того, що такі висловлювання надходять від очільника держави, яка є одним із підписантів Будапештського меморандуму щодо гарантування безпеки України. Делегація наголосила, що Росія порушує свої зобов’язання за меморандумом, продовжуючи незаконну окупацію Автономної республіки Крим і міста Севастополя та безпрецедентну воєнну агресію на Донбасі.

Українська делегація заявила, що Україна розглядає висловлювання Путіна як неприйнятні і вимагає від російського керівництва припинити ворожу риторику та агресивні дії проти українського народу, повідомили в місії.

У зв’язку з цим представник України поновив заклик до всіх сторін Будапештського меморандуму, включно з Росією, невідкладно провести консультації щодо відвертих зазіхань на існуючі кордони України, як це і передбачено статтею 6 меморандуму.

У вівторок, 26 січня, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров стверджував, нібито Росія «не порушила» Будапештського меморандуму, бо він, мовляв, «містить єдине зобов’язання – не застосовувати проти України ядерної зброї». Насправді документ містить шість зобов’язань сторін, серед них, зокрема, «поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України», «утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України».

У понеділок, 25 січня, президент Росії Володимир Путін називав «маячнею» передачу Донбасу Україні більшовиками і знову критикував провідника російських більшовиків початку 20-го століття Володимира Ульянова, більше відомого як Ленін, за його ідеї, що призвели до розвалу Радянського Союзу, що його російський керівник ототожнив із Росією.

Ці заяви викликали різку критику в Києві.

XS
SM
MD
LG