Доступність посилання

ТОП новини

Речник Гройсмана повідомив про хакерську атаку проти спікера і Конституції


Речник голови Верховної Ради Дмитро Столярчук повідомив, що розісланий раніше в середу, 27 січня, електронний лист нібито від імені Володимира Гройсмана про «нову Конституцію України» був результатом хакерської атаки.

Як написав речник у фейсбуці, на низку адрес надійшов електронний лист нібито з поштової скриньки голови Верховної Ради з заголовком «Нова Конституція України», а в листі було посилання на відеозвернення колишнього народного депутата-регіонала Володимира Олійника, який переховується після Революції гідності; у зверненні говориться про необхідність ухвалювати нову Конституцію на референдумі.

Столярчук наголосив, що Гройсман не має до цих листів ніякого стосунку, і його поштова скринька зламана не була: листи розсилалися не з неї, а з російського поштового сервера, а хакери лише підмінили адресу відправника і знайшли спосіб обійти антиспамовий захист, який переважно блокує такі листи.

«Зрозуміло, що метою цієї хакерської атаки є перешкодити ухваленню змін до Конституції в частині децентралізації і дискредитувати голову Верховної Ради. Але нашим не-друзям (очевидно, російським) у нас одна відповідь: децентралізацію не спинити. Навіть гібридними хакерськими атаками», – заявив речник спікера.

Володимир Гройсман днями виступив проти ідеї винести на референдум плановані зміни до Конституції в частині децентралізації, що також передбачають тимчасовий особливий порядок місцевого самоврядування в нині окупованих частинах Донбасу. Спікер наголосив, що у проекті змін до Конституції в частині децентралізації «ніяких спеціальних статусів» не передбачено.

Із ідеєю про такий референдум перед тим виступив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, її підтримали лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко і лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

Президент України Петро Порошенко вже теж не раз наголошував, що децентралізація і конституційні зміни виключають ухвалення законів про «особливий статус» будь-яких областей.

31 серпня 2015 року Верховна Рада попередньо схвалила президентський законопроект про зміни до Конституції щодо децентралізації, який згадує також визначені в мінських домовленостях особливості місцевого самоврядування в тимчасово окупованих частинах Донбасу.

XS
SM
MD
LG