Доступність посилання

ТОП новини

Агресія Росії різко скоротила заощадження країн НАТО на безпеці й обороні – Столтенберґ


Генеральний секретар Єнс Столтенберґ
Генеральний секретар Єнс Столтенберґ

Російська агресія в Україні та перше з часів Другої світової війни насильне перекроювання кордонів стали причиною практичного припинення скорочень витрат країн Північноатлантичного альянсу на потреби безпеки та оборони. Про це заявив, презентуючи звіт за 2015 рік, керівник НАТО Єнс Столтенберґ.

«Причиною зменшення та припинення скорочень витрат на оборону, що були ухвалені на нашому саміті в 2014 році, стала зміна та збільшення викликів в середовищі безпеки. І частиною цього є Росія. Ми бачимо її більш агресивну поведінку на схід від нас. Росія значно інвестувала в свою оборону протягом кількох років та продемонструвала бажання використати свою військову потужність для зміни кордонів у Європі», – заявив Стобтенберґ.

З огляду на це, згідно зі звітом НАТО за 2015 рік, «відбулося різке уповільнення скорочень витрат на оборону в більшості європейських держав-союзниць та Канади і проведене найбільше посилення колективної оборони НАТО з часів Холодної війни».

«Ми збільшили нашу присутність на сході нашого альянсу», – підкреслив голова НАТО.

Як мовиться у звіті роботи Північноатлантичного альянсу за минулий рік, країни НАТО практично припинили скорочувати витрати на оборону, а надалі альянс має намір більше інвестувати в новітнє обладнання, зокрема, для кібернетичної безпеки, розвідки, стеження та традиційного озброєння.

У звіті також зазначається, що відсутність безпеки за кордонами НАТО безпосередньо впливає на сферу безпеки всередині держав альянсу.

«Ми бачили це на прикладі жорстоких терактів у наших містах, в кризі біженців, в продовженні агресивних дій Росії в Україні та її недавньому військовому нарощуванні в Сирії і Східному Середземномор’ї», – мовиться в документі.

На початку грудня минулого року керівництво альянсу повідомило, що союз НАТО ухвалив стратегію протистояння гібридній війні, що, серед іншого, передбачає можливість вдатися й до статті про колективний захист від збройного нападу.

XS
SM
MD
LG