Доступність посилання

ТОП новини

Небезпеки поширення вірусу зіка в Україні немає, але інфікуватись можуть туристи – Держсанепідемслужба


Держсанепідслужба України попередила громадян про можливу небезпеку перебування у регіонах, вразливих до вірусу зіка. Як повідомила начальник управління соціально-гігієнічного моніторингу та аналізу ризиків Держсанепідслужби України Олена Фенюк, з огляду на особливість вірусу попередження стосується передусім вагітних жінок, які вирушають у подорож.

«Переносниками вірусу є комарі роду Aedes, які не мешкають на теренах України, тому небезпеки поширення вірусу в країні немає. Проте отримати інфекцію можуть туристи, які відпочиватимуть за кордоном у екзотичних країнах», – сказала Фенюк.

За її словами, випадки інфікування вірусом зіка вже зареєстровані у понад 20 країнах світу, зокрема у Північноамериканському, Південноамериканському та Азійсько-тихоокеанському регіоні.

«Зараження лихоманкою зіка жінок у перші три-чотири місяці вагітності призводить до аномалій розвитку плоду, в тому числі до мікроцефалії новонароджених. Тому Державна санітарно-епідеміологічна служба України звертає увагу громадян на можливу небезпеку перебування вагітних у регіонах, неблагополучних щодо вірусу зіка», – зауважила Фенюк.

У Держсанепідемслужбі повідомили, що за необхідності перебування у «вразливих» до вірусу зіка країнах доцільно використовувати заходи захисту від комарів, уникати заболочених місць, а в готелях не відчиняти вікна без протимоскітних сіток.

«У разі нездужання після повернення негайно звертайтеся до лікаря і повідомте про це країну свого перебування», – зазначили в українській санепідемслужбі.

Виконавча рада Всесвітньої організації охорони здоров’я оголосила про скликання засідання, присвяченого виробленню термінових заходів з протидії вірусу зіка, з поширенням якого пов’язують народження тисяч немовлят із недорозвиненим мозком у державах Карибського басейну і Латинської Америки.

Вперше вірус зіка виявили в 1947 році в Уганді, на американському континенті його не фіксували до 2014 року.

27 січня перший випадок зараження вірусом зіка виявили в Данії. Данські медики повідомили, що громадянин цієї країни, який нещодавно відвідував Південну і Центральну Америку, був інфікований вірусом зіка.

XS
SM
MD
LG