Доступність посилання

ТОП новини

Українці не знають можливих наслідків змін до Конституції через «мінські домовленості» – група «Першого грудня»


Учасники ініціативної групи «Першого грудня» поширили у четвер заяву, в якій звертаються до влади з закликом зважити на небезпеку національного розколу через нерозуміння українцями зміни до Конституції в частині, що пов’язана з так званими мінськими домовленостями.

«Ініціативна група «Першого грудня» поділяє занепокоєність більшості громадян України щодо запропонованих змін до Конституції – як способу їх представлення, так і можливих наслідків імплементації цих змін в частині, що пов’язана з так званими«мінськими домовленостями», – мовиться у заяві.

На думку учасників групи, українська влада не змогла розтлумачити суспільству, що передбачають зміни до Конституції в частині децентралізації.

«Велику тривогу викликає факт відсутності суспільної довіри до тієї частини запропонованих конституційних змін, яка стосується питань, пов’язаних із окупацією Донбасу російсько-терористичними формуваннями. У суспільстві панує переконання, що ці зміни внесені під зовнішнім тиском країни-агресора і західних союзників України і суперечать національним інтересам нашої держави», – мовиться в заяві.

Учасники ініціативної групи також переконані, що влада не змогла спростувати «тривогу значної частини суспільства про небезпеку визнання та легалізації незаконних режимів «ДНР» і «ЛНР» шляхом прийняття таких змін до Конституції України».

«Ініціативна група закликає владу зважити на небезпеку національного розколу в разі, коли нова Конституція України буде ухвалена без належного розуміння і згоди народу, під тиском іноземних держав. Підтримуючи в цілому мирний шлях деокупації Донбасу, Ініціативна група «Першого грудня» очікує відкритого і чесного загальнонаціонального діалогу з питань, від яких залежить доля українського народу і держави», – мовиться у заяві.

27 січня після засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік заявив про обговорення сторонами пропозиції Росії щодо Конституції України, а сепаратисти подали свій проект змін. За словами дипломата, відбувся «дуже добрий обмін думками» щодо заяв представника Росії Бориса Гризлова, який вимагає від України запровадження постійного «особливого статусу» для Донбасу і виборів на окупованих територіях без попереднього виконання інших пунктів мінських домовленостей із боку Росії й сепаратистів. Сайдік також повідомив, що представники угруповань «ДНР» і «ЛНР» подали і свої вимоги щодо змін до Конституції України.

Раніше президент України Петро Порошенко багато разів наголошував, що децентралізація і конституційні зміни виключають ухвалення законів про «особливий статус» будь-яких областей.

31 серпня 2015 року Верховна Рада попередньо схвалила президентський законопроект про зміни до Конституції щодо децентралізації, який згадує також визначені в мінських домовленостях особливості місцевого самоврядування в нині окупованих частинах Донбасу.

Ініціативна група «Першого грудня» створена у 20-у річницю референдуму про Незалежність України для формування, серед іншого, ідей щодо розвитку та реформування країни. До групи входять чільні представники національної інтелігенції, серед яких В’ячеслав Брюховецький, Любомир Гузар, Іван Дзюба, Євген Захаров, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Мирослав Попович та інші.

XS
SM
MD
LG