Доступність посилання

ТОП новини

Процес перейменування населених пунктів в Україні пришвидшився – В’ятрович


©Shutterstock
©Shutterstock

Процес декомунізації, зокрема перейменування населених пунктів та вулиць в Україні, пришвидшився. Про це заявив в інтерв'ю Радіо Свобода голова українського Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. На його думку, це пов’язано зі зміною влади у регіонах.

«Найбільшою проблемою була політична ситуація в тих регіонах, де має відбуватися перейменування, в першу чергу в регіонах півдня та сходу України. Там до місцевих виборів здебільшого зберігалася монополія КПУ та Партії регіонів. Після цих виборів ситуація здебільшого змінилася, і процеси перейменування пішли значно швидше», – сказав Володимир В’ятрович.

За його словами, зараз Інститут національної пам’яті отримує на тиждень до сотні листів щодо процесу перейменування радянських назв.

«Це ознака того, що ми нарешті набуваємо того темпу, який потрібен для перейменування, особливо якщо зважити на те, що в Україні повинно бути перейменовано понад 900 населених пунктів», – розповів Володимир В’ятрович.

27 січня комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування з участю представників Українського інституту національної пам’яті розглянув другий пакет пропозицій органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій щодо перейменування населених пунктів та районів. Члени комітету погодили 64 нові назви. На першому засіданні Комітет підтримав назви для 108 населених пунктів.

Зараз триває другий етап декомунізації в Україні. До 21 лютого Верховна Рада на підставі подань місцевих громад має визначитися із новими назвами для населених пунктів, чиї назви містять символіку комуністичного тоталітарного режиму.

Процес декомунізації відбувається згідно із Законом «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

XS
SM
MD
LG