Доступність посилання

ТОП новини

Шабунін: скасування санкцій ЄС соратникам Януковича є політичним прецедентом


Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін
Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін

Скасування Європейським судом санкцій проти п’ятьох соратників екс-президента України Віктора Януковича є політичним, а не юридичним прецедентом, заявив в ефірі Радіо Свобода голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

«Санкції справді були зняті судом і зараз уже не діють. Але це були санкції 2014 року. Тобто зараз зняти гроші фігуранти не можуть. В чому проблема – це прецедент не стільки юридичний, скільки політичний. Суть полягає в тому, що санкції ЄС продовжує щороку. Чому він важливий? Тому що, ухвалюючи рішення зараз, ЄС розуміє: якщо скасували перше коло, друге скасують так само, бо на це є очевидні юридичні підстави», – зазначив Шабунін.

Суд Європейського союзу повідомив, що скасував рішення Ради ЄС про замороження рахунків екс-прем’єра України Миколи Азарова, його сина Олексія, колишнього першого віце-прем’єра Сергія Арбузова, екс-глави Міністерства палива й енергетики Едуарда Ставицького і народного депутата Сергія Клюєва від 6 березня 2014 року.

Але у прес-службі суду додали, що, попри нинішнє рішення, санкції проти Азарова-старшого, Арбузова і Клюєва далі діють.

Генпрокуратура у свою чергу заявила, що санкції ЄС щодо 17 колишніх українських високопосадовців часів президентства Віктора Януковича на сьогодні є чинними, і продовження їхньої дії до березня 2016 року не було скасоване.

XS
SM
MD
LG