Доступність посилання

ТОП новини

«Схеми»: СБУ вибрала забудовника, який запропонував менше квартир для учасників АТО


Служба безпеки України, провівши конкурс, віддала право будувати житло на вулиці Потєхіна, 9 у Києві забудовнику, який запропонував її співробітникам та учасникам АТО на 2,5 тисячі квадратних метрів житла менше, ніж інший претендент. Такого висновку дійшли журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

Зокрема, «Схеми» з’ясували, що на визначення забудовника для зведення житлового комплексу на землі, яку силове відомство має у постійному користуванні як землі оборони, провели два конкурси. Відповідно до результатів одного, переможцем визнали «Домобудівну компанію №7», яка пропонувала в обмін на 327 квартир загальною площею 17,5 тисяч квадратів. В іншому конкурсі, інформації про скасування якого немає, право будувати житло на Потєхіна, 9 надано ТОВ «Аркада-Будівництво» в обмін на 332 квартири площею 20 тисяч квадратних метрів для спецслужби.

Інформації про скасування результатів котрогось із конкурсів на сайті немає. Щоправда, одразу після того, як «Схеми» направили листи із питаннями щодо цього казусу, на сайті СБУ таки зникло одне з оголошень, де переможцем оголошена фірма «Аркада-Будівництво». Однак інформація таки лишилася у «кеші».

Зникла інформація про переможця, який пропонував віддати спецслужбі на 2,5 тисячі квадратів житла більше, ніж забудовник «ДБК7», який зараз будує комплекс. Таким чином, СБУ передадуть 327 квартир площею 17,5 тисяч квадратних метрів, а не 332 квартири площею 20 тисяч квадратних метрів, які пропонувало ТОВ «Аркада-Будівництво». У коштах це втрата для СБУ 32,5 мільйона гривень.

Окрім того, журналісти програми «Схеми» виявили кілька порушень, які допустив забудовник житлового комплексу «Берген». За даними містобудівних умов і обмежень, ТОВ «Домобудівна компанія № 7» дозволили зводити 144,5 тисячі квадратних метрів житла. Однак за паспортом проекту їх буде 233,5 тисячі квадратних метрів.

Таким чином забудовник зводить зайві 89 тисяч квадратних метрів. А це, згідно з підрахунками журналістів, від 700 мільйонів до мільярда гривень сумнівного доходу.

Заступник директора ТОВ «Домобудівна компанія № 7» Юрій Сокольницький у коментарі програмі зазначив: «Швидше за все, є якісь доповнення, зміни». Але інших містобудівних умов і обмежень він так і не надав.

Отже, працівники спецслужби отримають 17 536 квадратних метрів житла. Решта, 2942 квартири, уже продають усім охочим – під брендом будівельної групи «Фундамент».

За даними інтернет-видання «Наші гроші», «Фундамент» контролюється колишнім головою правління «Київміськбуду» Михайлом Голицею та депутатом Київради від «Солідарності» В’ячеславом Непопом. І якщо це так – саме ці люди отримають прибуток від проекту «Берген». Зв’язатися із Голицею і Непопом «Схемам» не вдалося.

Прес-секретар СБУ Олена Гітлянська заявила, що житло будується для учасників антитерористичної операції.

Громада Голосіївського району Києва три тижні поспіль блокує будівництво житлового комплексу «Берген» на вулиці Потєхіна, 9, яке ведеться упритул до Голосіївського національного природного парку. На місці будівництва висить паспорт об’єкта, відповідно до якого, зведення багатоповерхових будинків на площі понад 2,3 гектара має завершитися у 2019 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG