Доступність посилання

ТОП новини

КСУ вивчає тлумачення терміну про «наступну чергову сесію» Ради щодо ухвалення змін до Конституції


©Shutterstock
©Shutterstock

Конституційний суд України у п’ятницю почав розгляд справи за поданням народних депутатів про тлумачення в 155 статті Конституції України терміну – «на наступній черговій сесії Верховної Ради України» щодо ухвалення змін до Конституції в частині децентралізації. Про це повідомив голова КСУ Юрій Баулін.

Водночас суддя-доповідач у справі Олександр Литвинов заявив, що деталі цього подання суд вивчить під час закритої частини розгляду з урахуванням ухвалених парламентом змін до регламенту Верховної Ради.

День і час офіційного оприлюднення рішення в суді не вказали.

28 січня Верховна Рада ухвалила, а президент підписав змін до статті 149 Регламенту Верховної Ради щодо процедури внесення змін до Конституції України.

Раніше Конституційний суд України повідомив, що конституційне подання 51 народного депутата щодо офіційного тлумачення поняття «на наступній черговій сесії Верховної Ради» почне розглядати 29 січня.

За статтею 155 Конституції, законопроект про внесення змін до Конституції вважається ухваленим, якщо його спершу попередньо схвалює більшість від конституційного складу парламенту (тобто принаймні 226 депутатів), а «на наступній черговій сесії Верховної Ради України» за нього проголосує не менш як дві третини від конституційного складу парламенту (тобто принаймні 300 депутатів).

У своєму поданні до КСУ депутати наполягали, що через обмеження у часі щодо виконання необхідних процедур для остаточного схвалення законопроекту «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» може виникнути ситуація, коли цей законопроект може бути не розглянутий протягом третьої сесії парламенту.

XS
SM
MD
LG