Доступність посилання

ТОП новини

У Таджикистані повідомили про справи проти нелегальних валютних торгівців


Біля обмінного пункту в Душанбе, архівне ілюстраційне фото
Біля обмінного пункту в Душанбе, архівне ілюстраційне фото

У Таджикистані сотні людей постали перед загрозою штрафів і позбавлення волі через «незаконні операції з твердою валютою» тільки в одному з регіонів країни, повідомили правоохоронці.

Як повідомив прокурор Сугдського вілояту (області) на півночі Таджикистану, 73 місцевим мешканцям висунули серйозні кримінальні звинувачення, що можуть призвести до засудження до тривалих термінів позбавлення волі. Ще 253 людям висунені легші адміністративні звинувачення, через які їм загрожують штрафи чи адмінарешти на термін до 15 діб, додав прокурор Габібулло Вогідов.

За його словами, всі ці люди порушили закони про обмін твердої валюти. Інших подробиць він не навів.

У вівторок, 26 січня, голова Національного банку Таджикистану повідомив, що у країні готується законопроект про запровадження покарання у вигляді позбавлення волі на термін до дев’яти років за «незаконні операції з твердою валютою». Як сказав журналістам голова Нацбанку Джамшед Нурмугаммадзода, незаконними є, зокрема, будь-які валютні операції, здійснені поза банками й іншими офіційними фінансовими інституціями.

За його словами, метою кроку є покласти край незаконним валютним спекуляціям, що призвели до різкого знецінення грошової одиниці Таджикистану сомоні.

У грудні минулого року в Таджикистані вже закрили всі незалежні пункти обміну валют, теж посилаючись на швидке зниження курсу сомоні. Це змусило багатьох людей звернутися до чорного ринку, де, як кажуть, курси реальніші, ніж у банках, які купують тверду валюту за надто заниженими курсами, а продають за значно завищеними.

XS
SM
MD
LG