Доступність посилання

ТОП новини

Росія не може приховати порушення повітряного простору Туреччини – Давутоглу


Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу
Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу

Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу наполягає, що є правдивою інформація про нове порушення російським військовим літаком повітряного простору його країни.

«Росія не може приховати порушення нашого повітряного простору. Неможливо приховати цей інцидент, якщо це сталося», – відзначив турецький прем’єр-міністр 31 січня на прес-конференції в столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді.

Також в Ер-Ріяді 31 січня міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що його країна передала Росії докази порушення російським військовим літаком турецького повітряного простору.

30 січня МЗС Туреччини повідомило, що 29 січня російський бомбардувальник Су-34 увійшов у повітряний простір Туреччини, попри кілька попереджень російською та англійською мовами. У відомстві звинуватили Росію в ескалації напруженості відносин між двома країнами і попередили, що Москва відповідатиме за будь-які «страшні» наслідки.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ 30 січня також закликав Росію «діяти відповідально і повною мірою поважати повітряний простір НАТО». «Росія має вжити всіх необхідних заходів, щоб такі порушення не повторювалися», – вказав Столтенберґ. Альянс «солідарний» з членом НАТО Туреччиною, додав він.

Представник міністерства оборони Росії Ігор Конашенков заявив, що жодних порушень російським військовим літаком турецького повітряного простору не було, а заяви Анкари назвав «голослівною пропагандою».

Після того, як Туреччина наприкінці листопада 2015 року збила поблизу свого кордону з Сирією російський бомбардувальник, відносини між двома країнами різко погіршилися. Анкара заявила, і її західні партнери підтвердили, що російський літак попри попередження порушив турецький повітряний простір, Москва заперечує це.

У відповідь Росія наклала обмеження, зокрема, заборонила імпорт деяких турецьких харчів до Росії, заборонила росіянам організований відпочинок у цій країні та заборонила укладати нові контракти з турецькими будівельними компаніями, які мали значне місце на ринку будівельних послуг у Росії. Також Москва скасувала безвізовий в’їзд для громадян Туреччини.

XS
SM
MD
LG