Доступність посилання

ТОП новини

Сирія: понад 60 людей загинули і понад сто поранені через атаки на шиїтську святиню


Місце терактів на території Сайєда-Зейнаб, околиці Дамаска, 31 січня 2016 року
Місце терактів на території Сайєда-Зейнаб, околиці Дамаска, 31 січня 2016 року

Понад 60 людей загинули і більш ніж сто були поранені в результаті трьох вибухів біля шиїтської святині в околицях Дамаска 31 січня, якраз коли представники опозиції та режиму Башара аль-Асада зібралися під егідою ООН у Женеві для переговорів. На території шиїтської святині Сайєда-Зейнаб, де сталася атака, похована онука пророка Магомета.

За даними базованої у Великобританії «Сирійської обсерваторії з прав людини», 29 цивільних і 25 поліцейських були убиті, тіла ще дев’ятьох не вдалося ідентифікувати.

Відповідальність за напад взяли на себе бойовики угруповання «Ісламська держава», заявивши про удар по «найважливішій фортеці шиїтських бойовиків в Дамаску».

Головна сирійська опозиційна група на переговорах у Женеві в неділю вперше зустрілася зі спеціальним посланцем ООН по Сирії Стаффаном де Містурою. Члени опозиційної делегації Вищого переговорного комітету, який підтримує Саудівська Аравія, попередили, що можуть припинити участь у консультаціях, якщо не буде поліпшене становище цивільних у Сирії.

Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Федеріка Моґеріні заявила 31 січня, що вибухи поблизу шиїтської святині в околицях Дамаска, очевидно, спрямовані на зрив переговорів з мирного врегулювання в Сирії.

Державний секретар США Джон Керрі також закликав учасників мирних переговорів продовжити діалог, попри недільний теракт у Дамаску.

Спецпосланець ООН по Сирії Стаффан де Містура повідомив, що на 1 лютого заплановані окремі переговори з представниками режиму аль-Асада та представниками опозиції.

За даними ООН, в результаті сирійського конфлікту вже загинули понад 250 тисяч людей, понад 10 мільйонів вимушено покинули свої домівки. В організації кажуть, що мета мирних переговорів спочатку полягає у припиненні бойових дій, а пізніше у політичному врегулюванні воєнного конфлікту.

XS
SM
MD
LG