Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники в суді вимагають скасувати постанову уряду про товарну блокаду Криму


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Окружний адміністративний суд Києва взяв до провадження позов громадської організації «Правозахисна група 20 лютого» про скасування постанови Кабінету міністрів України, яка запроваджує заборону на постачання українських товарів з материкової частини до Криму і назад.

Як йдеться у позові, копію якого має проект Радіо Свобода «Крим. Реалії», представники громадської організації вимагають в суді визнати протиправною і скасувати постанову Кабміну від 16 грудня «Про обмеження поставок окремих товарів (робіт, послуг) з тимчасово окупованої території на іншу територію України та / або з іншої території України на тимчасово окуповану територію». Вони також просять витребувати в уряду всі документи, на підставі яких ухвалена ця постанова.

Крім того, позивачі вимагають зупинити дію постанови у зв’язку з тим, що вона «може завдати шкоди конституційним і громадянським правам громадян, які неможливо буде відновити у разі дії документа».

Розгляд позову почнеться 3 лютого.

Постанова Кабміну України набула чинності в середині січня 2016 року. Документом вводяться обмеження на провезення з Криму на материк і назад продуктів харчування й інших речей. Відповідно до документа, з собою можна провести предмети, зазначені в 370 статті Митного кодексу України. У ній перераховані 23 найменування особистих речей (одяг, техніка, предмети особистої гігієни).

Припинення всіх поставок до Криму вимагали учасники акції з блокади Криму, яка стартувала на адмінкордоні 20 вересня 2015 року.

XS
SM
MD
LG