Доступність посилання

ТОП новини

«Опозиційний блок» не голосуватиме за зміни до Конституції щодо правосуддя – Бойко


Фракція «Опозиційного блоку» не голосуватиме за внесення змін до Конституції в частині правосуддя, заявив голова фракції Юрій Бойко.

«Ми не будемо за це голосувати, тому що вважаємо це продовженням закону про люстрацію. Звільнити одним махом 8000 суддів – це неправильно і антинародно», – сказав Бойко, слова якого цитує прес-служба політичної сили.

Також він вважає, що питання притягнення суддів до відповідальності може розглядати Верховна Рада.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко також заявив, що фракція Радикальної партії не має наміру підтримувати доопрацьований законопроект щодо правосуддя.

Сьогодні Конституційний суд України визнав таким, що відповідає Основному закону, доопрацьований законопроект № 3524 про внесення змін до Конституції в частині правосуддя, який до суду депутати направили 28 січня.

Спікер парламенту Володимир Гройсман заявив, що Верховна Рада на пленарному засіданні 2 лютого має намір розглянути в першому читанні доопрацьований законопроект № 3524.

27 січня президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради України доопрацьований законопроект № 3524. Цей документ президент вніс як невідкладний для позачергового розгляду. Законопроект зберігає за Верховною Радою право відправляти у відставку генпрокурора.

До того, у грудні минулого року Верховна Рада вже направляла до КСУ президентський законопроект про внесення змін до Конституції в частині правосуддя. 22 січня суд визнав, що запропоновані зміни відповідають вимогам Конституції.

Президентський законопроект, серед іншого, передбачає, що судді, які бажають продовжити свою роботу на посаді, повинні будуть пройти оцінювання за критеріями компетентності, доброчесності і дотримання професійної етики. Крім того, перед призначенням на посаду судді рік навчатимуться у Національній школі суддів України.

У жовтні минулого року Венеціанська комісія на пленарному засіданні надала позитивний висновок щодо цього проекту змін до Конституції України в частині правосуддя.

Відповідно до процедури, після отримання висновку Конституційного суду парламент попередньо схвалює законопроект щонайменше 226 голосами, остаточно закон про внесення змін до Конституції України ухвалюється на наступній сесії конституційною більшістю (не менше ніж 300 голосами).

XS
SM
MD
LG