Доступність посилання

ТОП новини

Захід прагне, щоб Рада пришвидшила виконання Мінських угод – Заліщук


Світлана Заліщук
Світлана Заліщук

Західні партнери України прагнуть пришвидшити ухвалення необхідних законів для виконання Мінських угод і тому посилили комунікацію з народними депутатами. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила народний депутат від фракції «Блоку Порошенка» Світлана Заліщук.

«Я відчуваю, що комунікація з боку Франції, Німеччини, деяких інших країн світу посилилася в контексті… не примушення. Примушення – некоректне слово. Але такого впливу на депутатів щодо пришвидшення ухвалення конституційних змін і законів, що стосуються виборів», – зазначила Заліщук.

При цьому депутат наголосила, що позиція України стосовно виконання Мінських угод залишається незмінною.

«Тут є позиція України. І я думаю, під нею підписався кожен народний депутат. Поки не буде зрушень з боку конкретного мирного врегулювання, забезпечення прав людини, доти мова про вибори йти не може», – додала Заліщук.

Напередодні президент США Барак Обама і канцлер Німеччини Анґела Меркель провели 21 січня телефонну розмову, під час якої обговорили кілька міжнародних проблем, зокрема, і події в Україні. Співрозмовники наголосили на своїй прихильності прискоренню повної імплементації мінських угод усіма сторонами.

20 січня після завершення засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі представник України в цій групі Леонід Кучма заявив, що сепаратисти не виконують рекомендації контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Він наголосив, що без припинення вогню і дотримання режиму тиші, без повноцінного відводу важких озброєнь, без відновлення контролю над кордоном «неможливо говорити ні про вибори, ні про зміни в Конституції України».

Із вимогами до України ухвалити закон про вибори на окупованих територіях, окремий від закону про вибори в Україні, а також про повну амністію представників угруповань «ДНР» та «ЛНР», визнаних в Україні терористичними, постійно виступає Росія.

Захід і Україна звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі і невиконанні Мінських угод. Москва ці звинувачення відкидає і також заявляє, що не має ніяких зобов’язань за Мінськими угодами, бо підписувала їх не як учасник, а як «гарант», і не має наміру виконувати цих домовленостей.

XS
SM
MD
LG