Доступність посилання

ТОП новини

Сирійська опозиція провела першу зустріч у Женеві з представником ООН


Представники сирійської опозиції на зустрічі зі Стаффаном де Містурою (2-й л), Женева, 1 лютого 2016 року
Представники сирійської опозиції на зустрічі зі Стаффаном де Містурою (2-й л), Женева, 1 лютого 2016 року

Представники головного об’єднання сирійської опозиції на мирних переговорах у швейцарській Женеві провели першу формальну зустріч зі спеціальним представником генерального секретаря ООН щодо Сирії Стаффаном де Містурою.

Як заявило це об’єднання, Вищий переговірний комітет, воно чекатиме на відповідь на його вимоги до влади Сирії після того, як де Містура зустрінеться з представниками цієї влади у вівторок, 2 лютого, щоб вирішити, чи буде воно брати участь у непрямих переговорах із сирійською владою.

Раніше об’єднання заявляло, що прибуде до Женеви, але не буде брати участі в таких непрямих переговорах із владою Сирії через посередників, доки влада не виконає деяких гуманітарних умов опозиції, що стосуються доставки гуманітарної допомоги до кількох обложених урядовими військами й їхніми союзниками міст, підконтрольних повстанцям.

Влада Сирії заявила раніше в понеділок, 1 лютого, що у принципі згодна пропустити гуманітарні вантажі до трьох таких міст.

Тим часом для поступу переговорів з’явилася ще одна перешкода: до Женеви прибув Мухаммад Аллуш, лідер повстанського ісламістського угруповання «Джейш-аль-Іслам» («Армія ісламу»), яке називають «терористичним» влада Сирії і її головний союзник Росія. Це угруповання, як і решта опозиції, воює і проти сил режиму президента Сирії Башара аль-Асада, і проти екстремістського угруповання «Ісламська держава». Раніше до участі в переговорах уже не допустили представників повстанських ісламістських угруповань, що так само воюють на два фронти, але пов’язані з ісламістською мережею «Аль-Каїда».

Крім того, і в самій сирійській опозиції не всі згодні, щоб Аллуш став, як планується, головою делегації Вищого переговірного комітету.

Попередня спроба скликати такі мирні переговори щодо Сирії 2014 року зазнала провалу, і громадянська війна в цій країні триває далі. За час її тривання, а це вже майже п’ять років, у Сирії загинули, за оцінками, понад 250 тисяч людей, мільйони стали внутрішніми вимушеними переселенцями чи біженцями за кордон.

XS
SM
MD
LG