Доступність посилання

ТОП новини

Фільм про Майдан французького режисера засуджують журналісти і посольство України


Скріншот з сайту pltv.fr
Скріншот з сайту pltv.fr

А сам режисер Поль Морейра каже, що здивований закликами заборонити фільм

У понеділок увечері на одному з найбільших приватних та популярних французьких телеканалів відбудеться прем’єра фільму французького режисера Поля Морейри «Україна, маски революції». Журналісти і українське посольство у Франції вважають, що стрічка спотворює уявлення про справжні події в Україні. Режисер каже, що фільм просто суперечить загальноприйнятній картині.


У Франції продемонструють фільм, через який посольство України у Франції звернулось до керівництва телеканалу «Canal+» із закликом переглянути редакційну політику. У відомстві вважають, що стрічка надає хибне і викривлене уявлення про ситуацію в Україні. Ще до виходу на телебаченні документальний фільм спричинив хвилю критики з боку журналістів та просто глядачів.


Режисера звинувачують у маніпулюванні фактами і у викривленні інформації про Революцію гідності, анексію Криму та воєнні дії на сході України, трагедію 2 травня в Одесі. Режисер стрічки Поль Морейра анонсує свій фільм як розслідування, яке має «пролити» світло на те, ким насправді були «герої Майдану».

«Без них ніколи б не було української революції. Для камер Заходу вони були героями. Американський дипломат навіть приїхав і запропонував їм хліб. У лютому 2014 року ці вуличні бійці скинули президента. Вони влаштувалися в новий уряд. Їх паралельні армії вийшли на вулиці і ввели свій власний новий порядок. Але після перемоги вони ніколи не повернулись додому. Важко озброєні і потужні вони стали загрозою для уряду. Вони демонструють свої подвиги на YouTube. В Одесі вони були відповідальні за масове вбивство», – йдеться у трейлері.

Журналістка видання «Новое Время» Христина Бердинських, яка подивилась 52-хвилинну стрічку, каже: «Дуже важливі фактичні помилки, там наприклад, від самого початку фільму показують, і потім ще в фільмі показують, як колона «Азову» йде по Майдану і вони ніби учасники революції, а ми знаємо, що «Азов» з’явився лише навесні 2014 року. А їх показують, як активних учасників Майдану. Мені здається, що після перегляду цього фільму у глядачів складається враження, що радикальні настрої в Україні і радикальні групи в Україні – дуже впливові, відіграють величезну роль в усіх подіях, в політиці і у війні на сході, і що вони досягли такого рівня, що їх навіть підтримує Америка. У них (у США) було спеціальне навіть якесь звернення щодо «Азову». А якщо подивитись цей фільм, то Америка активний партнер радикальних угруповань і підтримує їхню роботу в Україні. Так, у нас є радикальні групи, але вони точно не є найвпливовішими силами політичними в Україні, як показано в цьому фільмі».

Христина Бердинських також наголосила на відсутності фактажу про кількість загиблих під час Революції гідності і загиблих на сході країни. Також, на її думку, у фільмі майже нічого не кажуть про російську агресію.

Схожу тезу, про відсутність інформації про агресію сусідньої держави висловив у своєму матеріалі на сторінці видання LeMonde журналіст Benoît Vitkine.

У продакшн компанії Premieres Lignes, співзасновником якої є автор фільму, кореспондентам Радіо Свобода відповіли: Поль Морейра не бажає сьогодні спілкуватись із пресою.

Представник компанії підтвердила, що фільм вийде цього вечора на французькому каналі за розкладом. Вона додала, що у продакшні ніяк не відреагували на критику фільму Поля Морейри з боку українського посольства.

Сам режисер відповів на зауваження європейських журналістів та українського посольства у своєму блозі. Він написав, що його фільм-розслідування суперечить загальноприйнятій картині, і що в мережі інтернет зустрівся із різким запереченням.

«Я знав, що буде сильна опозиція, звинувачення, що я граю на руку Путіну. Але я не очікував, що зустрінуся з запереченням, яке іноді межує з істерією. На українських сайтах мене назвали «терористом», якому платять російські спецслужби. Вони закликають заборонити фільм. Навіть український посол почав тиснути на французького. І це те, що мене дивує найбільше. Бо мені здається, що Україна повинна в терміновому порядку порушити питання цих воєнізованих груп. Вони, як кажуть у фільмі, найбільша загроза для демократії України», – написав Поль Морейра.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG