Доступність посилання

ТОП новини

Від ФСБ Росії вимагають порушити справу проти Кадирова за статтею «екстремізм»


Сергій Мітрохін
Сергій Мітрохін

Голова московського відділення партії «Яблуко» Сергій Мітрохін вимагає від Федеральної служби безпеки Росії порушити проти глави республіки Чечня Рамзана Кадирова кримінальну справу за статтями про заклики до екстремістської діяльності і створення екстремістської організації.

У своїх зверненнях на ім’я голови ФСБ Росії Олександра Бортнікова, генерального прокурора Юрія Чайки і президента Росії Володимира Путіна Мітрохін наголосив, що в січні 2016 року глава Чечні неодноразово називав представників опозиції «зрадниками», а на мітингу в Грозному подібні образи тиражувалися на плакатах.

Крім того, Мітрохін вимагає притягти до відповідальності посадових осіб республіки, які «вторували» Кадирову.

26 січня Мітрохіна і ще двох активістів «Яблука» затримали при спробі провести одиночний пікет за відставку Кадирова. Пізніше їх відпустили. Після цього Мітрохін заявив, що погрози глави Чечні на адресу опозиції невипадкові й узгоджені з президентом і його адміністрацією.

12 січня 2016 року Рамзан Кадиров назвав представників опозиції «ворогами народу», а 31 січня опублікував у своєму «Інстаграмі» відео, на якому російські опозиціонери Михайло Касьянов і Володимир Кара-Мурза зображені через стилізований оптичний приціл.

Опозиціонери розцінили це відео як «погрозу вбивством державного діяча за мотивами ворожнечі» і заявили про намір звернутися в правоохоронні органи. Кадиров реакцію на свою публікацію назвав «істерикою», заявивши про те, що він «законослухняний громадянин» і готовий відповісти за свої слова в суді.

У Кремлі останні погрози глави Чечні на адресу російської опозиції коментувати відмовляються.

XS
SM
MD
LG