Доступність посилання

ТОП новини

«Опозиційний блок» направив до КСУ подання щодо позачергових виборів мера Кривого Рогу


«Опозиційний блок» направив подання до Конституційного суду України щодо призначення позачергових виборів міського голови Кривого Рогу. Про це заявив народний депутат з фракції «Опозиційного блоку» Дмитро Шпенов.

«Опозиційний блок» подав конституційне подання щодо законності ухваленого парламентом рішення провести перевибори мера Кривого Рогу. Сьогодні цей закон був опублікований і ми сьогодні ж зібрали необхідну кількість підписів народних депутатів для подачі подання до Конституційного суду. Ми просимо, щоб це питання було розглянуте як невідкладне, оскільки вибори призначені на 27 березня», – сказав депутат, слова якого цитує прес-служба «Опозиційного блоку».

За його словами, підставами для подачі цього подання є порушення процедури ухвалення закону і порушення Конституції України.

«Процедура голосування була порушена. Крім неперсонального голосування, законопроект ухвалили в цілому незважаючи на те, що я як депутат, з трибуни оголосив, що у мене є зауваження до тексту закону. Тому ініціював це конституційне подання», – пояснив Шпенов.

Депутат вважає, що також була порушена 85 стаття Конституції, згідно з якою Верховна Рада не може достроково припиняти повноваження міського голови.

У Конституційному суді про отримання цього подання наразі не повідомляють.

23 грудня минулого року Верховна Рада достроково припинила повноваження криворізького міського голови Юрія Вілкула і призначила позачергові вибори Криворізького міського голови на 27 березня 2016 року. 26 січня народні депутати не підтримали постанову про скасування перевиборів у Кривому Розі, ініційовану фракцією «Опозиційний блок», того ж дня спікер Верховної Ради України Володимир Гройсман підписав закон про проведення позачергових виборів міського голови Кривого Рогу. Президент вже підписав цей закон.

За офіційними даними Центральної виборчої комісії, у Кривому Розі за чинного міського голову, представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула проголосували 49,24% виборців, а за його суперника, висуванця «Об’єднання «Самопоміч» Юрія Милобога – 48,83%. Різниця між кандидатами – 752 голоси.

«Самопоміч» вимагала перерахунку голосів, кажучи про фальсифікації. Водночас в «Опозиційному блоці» заявляли, що підстав для перерахунку голосів і призначення нових виборів мера немає.

XS
SM
MD
LG